Zoeken

Marokko: land gestolen door "buitenlanders" in Ouarzazate

24 januari 2024 - 16:00 - Marokko

©

De tribale gemeenschap Oulad Souleymane in de provincie Ouarzazate claimt dat zijn grond wordt geëxploiteerd door "buitenlanders", met de vermeende medeplichtigheid van de lokale autoriteiten.

Deze situatie heeft ertoe geleid dat ongeveer 1400 rechthebbenden hun land zijn kwijtgeraakt. Dat bevestigt een slachtoffer aan de pers. Het probleem van de privatisering van tribale gronden in Skoura, in de provincie Ouarzazate, blijft bestaan, ondanks staatsinspanningen om deze gronden te registreren en eigendomsbewijzen aan de eigenaren te verstrekken.

Lees ook: Marokkaanse expat slachtoffer van landonteigening

Volgens verschillende bronnen behoren de betwiste gronden toe aan de stam van Oulad Souleymane en maken deel uit van landtitel nummer 364. De eigenaren hebben in 2007 en opnieuw in 2012 klachten ingediend bij de lokale autoriteiten over de exploitatie van hun land door buitenlanders en hebben aangedrongen op het herdefiniëren van de oorspronkelijke grenzen van de tribale gronden. Tot op heden hebben de autoriteiten niet gereageerd op deze verzoeken, waardoor de gronden zonder eigendomsbewijs zijn gebleven.

Lees ook: Marokko beschermt grond tegen buitenlanders

De situatie wordt steeds zorgwekkender, met name door de bevolkingsgroei. Verschillende nieuw gevestigde families hebben geen grond om huizen te bouwen en leven in moeilijke omstandigheden. De recente aardbeving in de regio Al Haouz, die meerdere provincies waaronder Ouarzazate trof, heeft de situatie voor de rechthebbenden verder verergerd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team