Zoeken

Marokko: kliklijn tegen corruptie is een flop

7 juli 2019 - 16:00 - Marokko

©

Een jaar na de opening van een kliklijn tegen de corruptie in Marokko, blijkt het project weinig succes te boeken.

Het telefoonnummer wordt volgens een rapport van het parket inzake het strafrechtelijk beleid, voornamelijk gebruikt voor andere klachten en zaken zonder belang maar niet om corruptiedaden aan te geven.

Aangiftes van corruptie waarbij de daders op heterdaad werden betrapt vertegenwoordigen slechts 0,32 procent van de klachten. 9 procent oproepen hebben betrekking tot corruptiemisdrijven en 1 procent tot financiële corruptie. Klachten met betrekking tot de justitie bereiken daarentegen 28 procent van alle oproepen en tegen overheidsinstellingen 12 procent.

Volgens het rapport werden 63 gevallen van corruptie op heterdaad gemeld en hebben deze gevallen betrekking tot bedragen gaande van 200 tot 300.000 dirham.

Achttien van deze zaken betreffen agenten en overheidsambtenaren. Zes meldingen worden momenteel door de justitie behandeld. Voor zes andere meldingen is het onderzoek nog aan de gang.

Dertig corruptieverdachten werden tevens in eerste aanleg en dertien in beroep berecht. De straffen gaan van één maand tot één jaar gevangenisstraf en een boete. Ook werden acht verdachten vrijgesproken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team