Zoeken

Marokko: Kamerleden en ministers meest corrupt

17 juli 2019 - 13:20 - Marokko

©

Een nieuw rapport van het onderzoeknetwerk Afrobarometer toont aan dat in Marokko de corruptie vooral onder Kamerleden en ministers heerst.

Premier Saadeddine El Othmani verklaarde onlangs nog dat dankzij de vele inspanningen van de regering om de corruptie te bestrijden, Marokko vier plaatsten heeft gewonnen op de corruptie index.

Het rapport van Afrobarometer komt dat echter tegenspreken. Zo wordt aangegeven dat één op drie Marokkanen smeergeld heeft betaald in de afgelopen twaalf maanden om diensten te verkrijgen in de openbaar onderwijs- of gezondheidssector.

Kamerleden worden in het rapport als de meest corrupte ambtenaren beschouwd door 41 procent van de bevolking. Daarna volgen de ministers (39 procent) en andere regeringsverantwoordelijken (38 procent).

Het document toont ook aan dat 53 procent Marokkanen oordeelt dat de corruptie in de afgelopen twaalf maanden is toegenomen. Slechts 12 procent denkt het tegenovergestelde en 75 procent is van mening dat de regering niet over de juiste middelen beschikt om het fenomeen te bestrijden.

In het rapport leest men tevens dat 49 procent Marokkanen bereid zijn om aan de strijd tegen corruptie deel te nemen door corrupte ambtenaren aan te geven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team