Zoeken

Marokko: joden hadden decennia lang cannabismarkt in handen

19 augustus 2019 - 16:00 - Marokko

©

Marokkanen en joden zijn twee volkeren die een rijke en eeuwenoude geschiedenis delen. Joden kwamen lang voor de geboorte van de Islam naar Marokko.

Dat vertelt Sayid, een bejaarde Marokkaan uit Ketama, in de Rif, die aan een reportage van Time of Israel deelnam. Volgens hem hadden joden in het verleden ook de cannabismarkt in handen in Marokko.

De oude man, die een groot deel van zijn leven aan de groei van cannabis wijdde, stelt dat Marokkanen veel bewondering hebben voor joden. Bewijs daarvan zijn de keuze van wijlen Hassan II, maar ook van zijn zoon Koning Mohammed VI, om joodse adviseurs te nemen. Jaarlijks bezoeken tevens 10.000 Israëliërs, meestal van Marokkaanse afkomst, Marokko, waar ze steeds op een warm welkom kunnen rekenen.

Mahmoud, een vriend van Sayid, vertelde aan de Israëlische medium dat joden vroeger de beste cannabisverkopers waren van Marokko. Boeren die cannabis groeiden waren meestal ongeletterd. Joden hadden bovendien de monopool op de tabaksmarkt toegekend gekregen, inclusief de verkoop van cannabis en hasj.

Joodse zakenlieden spraken meestal meerdere talen terwijl cannabisboeren enkel berbers spraken, waardoor de verkoop van hun productie moeilijk was, vooral na de Arabische verovering van de Maghreb. De samenwerking was dus voordelig voor beide partijen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team