Zoeken

Ruim 50.000 Israëliërs bezoeken ieder jaar Marokko

4 november 2017 - 10:50 - Marokko

©

Elk jaar bezoeken ruim 50.000 Israëliërs Marokko ondanks de afwezigheid van diplomatieke betrekkingen tussen Israël en het koninkrijk.

Dat bericht het Britse tijdschrift The Economist die de openheid en tolerantie die in Marokko heersen prijst.

Volgens het blad heeft Marokko een rijke geschiedenis van ’rassenvermenging’ en meervoudige invloeden: Arabisch, Berbers, Hebreeuws, Afrikaans en Europees. Het verleden getuigt hiervan. Toen Joden in de 15e eeuw uit Spanje en Portugal werden verdreven, vluchtten velen naar Marokko. De Joodse bevolking in het koninkrijk bereikte ruim 250.000 mensen in 1948, toen Israël werd opgericht. In de daaropvolgende decennia, toen de spanningen tussen Joden en Arabieren hun hoogtepunt bereikten, besloten veel Joden uit Marokko te vertrekken. Minder dan 2500 van hen bleven in het koninkrijk.

In een lang artikel over de Joodse gemeenschap in Marokko stelt het tijdschrift ook dat geen enkel Arabisch land zoveel moeite heeft gedaan als Marokko om zijn Joodse erfgoed nieuw leven in te blazen. Het koninkrijk heeft 110 synagogen gerenoveerd waaronder die van Slat Lkahal, die onlangs in Essaouira werd heropend.
 
De aanstaande opening van een joods-islamitische studiecentrum in de oude kasbah in dezelfde stad en het Atlantisch Andalusisch Festival dat sinds 2003 honderden Joden en moslims in Essaouira bij elkaar brengt voor een weekend vol muziek zijn daar nog meer voorbeelden van. Ook vermeldenswaardig is dat Marokko het enige Joodse museum in de Arabische wereld heeft.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team