Zoeken

Marokko kwaad om in Israël gemaakte ’Moroccan Oil’ arganproducten

28 september 2013 - 17:00 - Economie

©

Een reeks in Israël gemaakte haarverzorgingsproducten met arganolie van het merk "Moroccan Oil" zorgt voor onvrede in Marokko. Israël wordt ervan beschuldigd de handelsnaam "Moroccan oil" valselijk te gebruiken voor een 100% Israëlisch product.

De producten bevatten behalve arganolie, ook keratine en vetzuren en kosten 42 dollar de fles. "Moroccan Oil" produceert dagelijks 150.000 flessen shampoo, conditioner en haarolie. Het bedrijf is 7 jaar oud en verdeelt haar producten over 35 landen.

Het Israëlisch bedrijf houdt vol dat de arganolie dat in Moroccan Oil producten wordt gebruikt 100% Marokkaans is, hoewel op de verpakking vermeld staat dat het in Israël wordt geproduceerd.

Een Marokkaanse arganolieproducent uit Taroudant vertelde ons dat de legaliteit van het commercieel gebruik van de denominatie "Marokko" en de reputatie van een van zijn natuurlijke bronnen, betwist kan worden. Arganolie is namelijk sinds 2009 een ’Beschermde Geografische Aanduiding’.

Diverse Marokkaanse producenten hebben de regering hierover aangesproken en plannen Moroccan Oil voor de rechter te slepen, aldus onze bron volgens wie Israël binnenkort meer arganolie zal produceren dan Marokko.

In Israël wordt het aantal arganbomen geschat op 25.000. Deze produceren 5 à 8 keer meer vruchten dan arganbomen in Marokko.

Marokko telt ruim 800.000 hectare arganplantages, waar meer dan 4000 ton vruchten worden geproduceerd. Dit aantal vermindert jaarlijks met 600 hectare.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team