Zoeken

Marokko treft voorbereidingen voor invoering vaccinatiebewijs

27 mei 2021 - 19:00 - Marokko

©

De Marokkaanse overheid is voorbereidingen aan het treffen voor de invoering van een digitaal vaccinatiebewijs waarmee vrij gereisd kan worden. Onlangs hebben de ministeries van Buitenlandse Zaken, Toerisme en Luchtvervoer, Volksgezondheid en Binnenlandse Zaken gesproken over de implementatie van het reisdocument.

De bijeenkomst vond plaats op het hoofdkantoor van het ministerie van Binnenlandse Zaken. Er werd gesproken over een voorstel van de Europese Commissie aan het Marokkaanse ministerie van Buitenlandse Zaken, om gezamenlijk een comité op te richten die zich bezig zal houden met de wederzijdse erkenning van Europese en Marokkaanse vaccinatiecertificaten.

Het Marokkaanse vaccinatiebewijs is beschikbaar als een afdrukbare PDF en is ook digitaal op smartphoneformaat te gebruiken. Via het web-portaal Liqahcorona kunnen gevaccineerde Marokkanen het bestand downloaden of toegang krijgen tot het certificaat op hun smartphone. Daarnaast zijn er 2000 loketten van het ministerie van Binnenlandse Zaken waar certificaten worden verstrekt. Het document bevat een QR-code waarmee de echtheid van het certificaat kan worden vastgesteld.

Het ministerie van Binnenlandse Zaken meldt ook dat openbare instanties zoals lokale overheden, de politie en de gendarmerie zullen worden voorzien van een speciale smartphone-applicatie waarmee de QR-codes van de vaccinatiebewijzen kunnen worden afgelezen. De app zal ook beschikbaar zijn voor bedrijven zoals luchtvaartmaatschappijen en restaurants.

De volgende overheidsdiensten die mogen aanschuiven aan de gesprekstafel op het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn de nationale veiligheidsdienst DGSN en de Koninklijke Gendarmerie. Nadat er overeenstemming is bereikt over de ontwerpcertificaten voor vaccinatie en PCR-tests, zal met de veiligheidsdienst en de gendarmerie worden besproken hoe het controlesysteem eruit gaat zien en uitgerold gaat worden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team