Zoeken

Stijging Marokkaanse directe investeringen in het buitenland

14 november 2020 - 17:40 - Economie

©

Ondanks de voortdurende gezondheidscrisis worden de Marokkaanse directe investeringen in het buitenland (IDME) geleidelijk hervat. Eind september heeft Marokko voor 5,64 miljard dirham aan buitenlandse investeringen gedaan, tegen bijna 5 miljard dirham eind juni.

Hoewel de directe buitenlandse investeringen weer licht zijn gestegen, is het verschil met dezelfde periode in 2019 nog altijd 28,5%. De netto stroom van deze IDME’s, laat in de statistieken van het Foreign Exchange Office een daling zien van 3,66 miljard dirham. Ondanks de daling is die stroom iets verbeterd ten opzichte van de eerste helft van 2020, meldt Aujourdhui.

De verdeling van het totaalbedrag dat Marokko besteedt aan IDME’s is niet veel veranderd ten opzichte van het voorgaande jaar. Zo maken financiële en verzekeringsactiviteiten een groot deel uit van deze investeringen, namelijk een stroom van bijna 1,95 miljard dirham eind juni.

Marokko heeft 208 miljoen dirham geïnvesteerd in buitenlandse automobiel- en motorfietshandel. De investeringen in transport en opslag worden geschat op 13 miljoen dirham. Verder is er voor 82 miljoen dirham geïnvesteerd in de bouwsector en voor 1 miljard dirham in de landbouw-, bosbouw- en visserijsector. Marokko heeft in deze periode 737 miljoen dirham minder geïnvesteerd in de buitenlandse communicatiesector dan in dezelfde periode in 2019.

De bestemmingen van de Marokkaanse investeringen zijn in de eerste helft van 2020 veranderd ten opzichte van het voorgaande jaar. Zo staan de Verenigde Arabische Emiraten als eerste op de ranglijst, gevolgd door Kameroen, Ivoorkust, Frankrijk, Mauritius, Burkina Faso, Mali, Gabon, Egypte, Senegal, Togo, Luxemburg en Guinee. Marokko heeft minder investeringen gedaan in Benin, Nederland, Niger, Congo en India.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team