Zoeken

"Marokko is een hel voor de LGBTQ-gemeenschap"

17 oktober 2023 - 21:00 - Marokko

©

In Marokko worden homoseksuelen en transseksuelen verstoten door de samenleving. Nour, 21 jaar, vertelt hoe ze dagelijks werd geslagen op school, op straat... Op haar 18e besloot ze het koninkrijk te verlaten en asiel aan te vragen in Melilla. Vandaag woont en werkt ze in Pamplona (Navarra).

Meer dan de strafrechtelijke aard van homoseksualiteit in Marokko, waar het als een misdaad wordt beschouwd, worden trans- en homoseksuelen niet geaccepteerd door hun familie, hun omgeving en de Marokkaanse samenleving in het algemeen. Vanaf hun kindertijd worden ze gemarginaliseerd en zijn ze slachtoffer van discriminatie en geweld vanwege hun seksuele geaardheid. Dit was ook het geval voor Nour, 21 jaar, die nu in het Spaanse Navarra woont na asiel te hebben gekregen. "Wij bestaan. We zijn zo. Maar ze accepteren ons niet," vertelde Nour aan Diario de Navarra. De jonge vrouw werkt nu voor de Spaanse Commissie voor Hulp aan Vluchtelingen (CEAR) in Pamplona.

Lees ook: Ophef om LGBT-vlag tijdens protestactie in Casablanca

"Ik kreeg elke dag klappen en beledigingen, op school, op straat... En in Marokko beschermt niemand je. De politie zou me zelfs arresteren als ik ze belde... Mijn ouders hebben me niet geaccepteerd, maar ik denk dat ze probeerden me te beschermen. Ze vroegen me niet opgemaakt de straat op te gaan om niet te worden aangevallen," legt ze uit. Daarna werden "de beledigingen en aanvallen heel gewoon. Ik had de pijn genormaliseerd."

Nour vertelt dat ze 14 jaar oud was toen ze begreep dat ze anders was. "Op mijn 15e trok ik een rok van mijn zus aan en maakte ik me op om naar school te gaan. Mijn ouders bonden me vast aan een stoel, knipten mijn haar en mijn broer injecteerde me met testosteron. Toen ik 16 was, schreven ze me in voor de sportschool omdat ze wilden dat ik op alle mogelijke manieren mannelijker zou worden... Op mijn 16e had ik de baard en snor van een 40-jarige man," beschrijft de jonge vrouw. "Marokko is een hel voor de LGTBQ-gemeenschap."

Lees ook: Homoseksueel slachtoffer "zeldzaam geweld" in Tanger

Nu begint Nour van het leven te genieten. "Het werk van Amaia, de psycholoog van CEAR, was essentieel. Sinds mijn aankomst is zij mijn metgezel in mijn genezingsproces. We zijn samen uitgegaan om de sfeer in Pamplona te ontdekken. Dankzij haar heb ik het vertrouwen gekregen dat ik nodig had," verzekert de jonge vrouw die is begonnen met het studeren van piano en gitaar, tennist, en een passie heeft voor koken en lezen. Volgens het laatste jaarverslag van het Marokkaanse Openbaar Ministerie zijn de veroordelingen wegens haat tegen de LGTBQ-gemeenschap in 2022 met 25% gestegen ten opzichte van het voorgaande jaar.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team