Zoeken

Marokko: handelaren dringen aan op verlaging van importtarieven

22 november 2020 - 15:00 - Economie

©

Marokkaanse handelsnetwerken zijn niet blij met de mislukte poging om de douanerechten op afgewerkte producten te verlagen van 40% naar 25%. Ondanks de steun van een meerderheid in de Eerste Kamer, heeft de minister van Financien, Mohamed Benchaâboun, het wetsvoorstel afgewezen zonder het in stemming te brengen. De hoop van de handelaren is nu gevestigd op de Tweede Kamer.

De handelsnetwerken zijn in september een lobbycampagne gestart om hun probleem onder de aandacht te brengen. Deze sector wordt het hardst getroffen door de verhoging van de douanerechten op afgewerkte producten die worden geïmporteerd uit landen die geen vrijhandelsovereenkomst met Marokko hebben ondertekend. Volgens de handelaren staat 15% van de banen in hun sector op de tocht als er niets wordt gedaan om de importtarieven te verlagen, meldt Médias24. Een meerderheid in de Eerste Kamer pleitte voor een verlaging van het tarief naar 25%, zoals dat ook vóór 2020 werd toegepast.

De teleurstelling is groot bij de handelaren. De minister van Financiën was echter niet op andere gedachten te brengen. Hij benadrukte dat Marokko te veel staatsinkomsten mis zal lopen als de importtarieven worden verlaagd.

De Marokkaanse regering spoort de handelaren aan om producten in te kopen die in Marokko worden gemaakt. De handelsnetwerken staan hier welwillend tegenover, alleen benadrukken ze dat niet alle producten die zij verkopen in Marokko worden geproduceerd.

De werkgeversorganisatie CGEM, die ook pleit voor een verlaging naar 25%, heeft zijn hoop gericht op de Tweede Kamer. "Maar voorlopig is er nog niets beslist", zegt een woordvoerder van de CGEM. In december, wanneer de Tweede Kamer over de begroting (PLF) voor 2021 zal stemmen, wordt duidelijk of de Marokkaanse regering de importtarieven gaat verlagen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team