Zoeken

Marokko ontvangt eerste Gulfstream G550-spionagevliegtuig

2 december 2020 - 12:20 - Marokko

©

Twee jaar na de ondertekening van een contract met het Amerikaanse bedrijf Raytheon voor de aankoop van vier Gulfstream G-550-vliegtuigen, kijken de Royal Armed Forces uit naar de levering van een eerste spionagevliegtuig, uitgerust met intelligente technologieën voor luchtverdediging.

De overeenkomst werd gesloten op 31 januari 2019, is geschat op een waarde van 142 miljoen dollar en voorziet in de levering van vier zakenvliegtuigen met een reikwijdte van 12.000 kilometer.

Volgens een persbericht van het Agentschap voor samenwerking op het gebied van defensie, worden de vliegtuigen vervaardigd in de Verenigde Staten en zijn ze uitgerust met Israëlische technologieën. De onder-aanneming werd naar verluidt toevertrouwd aan de Israëlische groep Elta Systems, een dochteronderneming van Israel Aerospace Industries, de Israëlische gigant voor luchtvaarttechnologie.

Twee jaar geleden schreef de website Intelligence Online over de ondertekening van een overeenkomst tussen de Verenigde Staten en Saoedi-Arabië in 2016, voor de aankoop van vier Gulfstream G-550-vliegtuigen ten behoeve van de Royal Armed Forces. De rekening zou zijn gehonoreerd door Riyad en Abu Dhabi.

In dezelfde periode onderhandelde de Algerijnse stafchef, Mohamed Gaid Salah, de aankoop van drie toestellen van hetzelfde type voor een bedrag van 1 miljard dollar, met de beste technologieën in de catalogus van de Amerikaanse fabrikant. Volgens een lokaal mediakanaal is de overeenkomst niet doorgegaan en heeft Algiers genoegen genomen met Italiaanse apparaten met dezelfde ISR-technologie, maar minder bereik.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team