Zoeken

Veel Marokkanen onder buitenlandse gezondheidswerkers in België

15 mei 2022 - 15:00 - Wereld

©

Uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta blijkt dat het aantal buitenlandse werknemers in de zorg in België de laatste 7 jaar met 30 procent is toegenomen. Met name Marokkanen behoren tot de groep buitenlandse werknemers in de gezondheidssector.

Het aantal buitenlandse werknemers in de zorg in België is volgens gegevens uit een studie van Acerta Consult de afgelopen zeven jaar met 33% toegenomen, 1 op de 12 werknemers (8,3%) in de gezondheidszorg heeft nu een buitenlandse nationaliteit, meldt Belga.

Lees ook: Brussel: 8,2% buitenlandse werknemers zijn Marokkanen

Heel wat Marokkanen werken in Belgische ziekenhuizen, revalidatiecentra en verpleeghuizen, aldus de studie, die benadrukt dat er verschillende redenen zijn die verklaren dat het aandeel van niet-Belgen in de gezondheidszorg onder het gemiddelde blijft, in vergelijking met andere sectoren.

"Taal- en cultuurverschillen spelen in deze sector meer dan elders omdat de zorgberoepen bij uitstek een beroepsgroep is waar de mens centraal staat en menselijk contact enorm belangrijk is. Bovendien is voor de meeste jobs in de zorg een specifiek diploma vereist en diploma’s van buiten de Europese Unie moeten nu eenmaal worden gehomologeerd. Daar loopt het wel vaker mis", zegt Laura Couchard, hr-deskundige bij Acerta Consult.

Lees ook: Redouan, ’stoorzender’ op school, nu genomineerd voor ’Sociaal Werker 2022’

Volgens haar is "de grotere aanwezigheid van werknemers van verschillende nationaliteiten in onze gezondheidszorg een goede zaak en een logisch gevolg van de migratie". Het tekort aan arbeidskrachten leidt er ook toe dat zorginstellingen over de landsgrenzen heen personeel proberen aan te werven.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team