Zoeken

Wordt Marokko het gastland voor Kadhafi?

22 april 2011 - 18:00 - Wereld

©

De Amerikaanse regering is op zoek naar een land dat bereid is de Libische dictator Mouamar Kadhafi in ballingschap te ontvangen, een land bij voorkeur in Afrika. Marokko zou op de lijst van mogelijke landen staan, maar het is onwaarschijnlijk dat het Kadhafi aanvaardt.

Volgens de New York Times, zou de Obama-team streven naar een land dat geen mede-ondertekenaar is van het Statuut van Rome van 1988, zodat Kadhafi niet kan worden vervolgd door het Internationaal Strafhof voor misdaden tegen de menselijkheid, maar ook voor de aanval op de Pan Am vlucht 103 in 1988 in Schotland. Niet-ondertekenende staten hebben overigens niet de plicht tot uitlevering van verdachten.

In Afrika zijn er 22 landen, waaronder Libië en Marokko, dat dit verdrag niet ondertekend hebben. Maar zal Marokko de Libische dictator te verwelkomen? De kans is miniem gezien de vaak vreselijke "misverstanden" tussen de monarchie en de Libische generaal.

Voor de anecdote: het overkwam Khadafi dat hij "om zich niet vuil te maken, handschoenen droeg om handen te schudden met de koning van Marokko", zegt Karim Bitar, een onderzoeker aan het Instituut voor Internationale en Strategische Relaties.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team