Zoeken

Marokko stuurt Spaanse onderzoeker weg uit de Sahara

17 mei 2023 - 16:00 - Marokko

©

De Marokkaanse autoriteiten hebben Roberto Cantoni, een onderzoeker van de Universiteit van Barcelona, Laayoune uitgezet. Hij bevond zich in de Zuid-Marokkaanse stad om de gevolgen van de installaties voor hernieuwbare energie te onderzoeken.

Cantoni doet al jaren onderzoek naar de gevolgen van duurzame energie-installaties voor de samenleving. Hij was daarom ook naar Laayoune in de Marokkaanse Sahara afgereisd, zoals hij zelf in een video meldt, die maandag door het Sahrawi-platform Equipe Media op Twitter werd gedeeld.

De onderzoeker van de Universiteit van Barcelona zegt dat hij zondag het bezoek kreeg van "twee Marokkaanse agenten van de nationale veiligheid" die hem dwongen "in een taxi te stappen" richting Agadir, waar hij momenteel verblijft. "Dit is niet de eerste keer dat een onderzoeker hiermee te maken krijgt en ik denk dat de mensen moeten weten dat de Marokkaanse bezettingstroepen onderzoekers en journalisten blijven verhinderen hun werk te doen", klaagt hij in de video.

De Marokkaanse autoriteiten zouden ook de toegang tot Laayoune hebben geweigerd aan de Franse pro-Sahara advocate Elise Taullet. Eind april reisde ze per taxi vanuit Rabat naar de stad, maar ze moest vervolgens een andere taxi nemen om naar Agadir terug te gaan.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team