Zoeken

Marokko: echtscheidingsverzoek afgewezen omdat vrouw zwanger is

11 februari 2021 - 12:40 - Marokko

©

De familierechtbank in Safi heeft het verzoek afgewezen van een Marokkaan die van zijn vrouw wilde scheiden terwijl ze zwanger is. Volgens de rechter zou een ontbinding van het huwelijk het kind van het recht ontnemen om bij de geboorte door beide ouders te worden omringd.

De rechtbank is van oordeel dat het verzoek van de echtgenoot voorbarig is, hoewel "de Marokkaanse wet hem het recht geeft om te scheiden tijdens de zwangerschap". Op basis van artikel 70 van de Moudawana, rechtvaardigde de rechter zijn beslissing door het ’heilige karakter’ van de huwelijksband, zoals beschreven in wettelijke en religieuze teksten.

"Aangezien de huwelijksband zowel met betrekking tot religie als met betrekking tot de wet als heilig wordt beschouwd, is het normaal dat de ontbinding ervan slechts uitzonderlijk moet plaatsvinden en ook rekening moet houden met de regel van het minste kwaad, omdat het leidt tot de ontwrichting van het gezin en tot het schaden van de kinderen", onderstreept de rechtbank.

Volgens nieuwssite Goud.ma is dit een primeur in de gerechtelijke geschiedenis van Marokko, vooral omdat in de meeste gevallen de beslissing om het huwelijk te ontbinden, wordt overgelaten aan de echtgenoten, ook al is dat besluit niet goed doordacht. Deze keer krijgt de echtgenoot de gelegenheid om opnieuw na te denken over zijn beslissing.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team