Zoeken

Marokko: drugsdealer geeft namen tientallen corrupte gendarmes

2 december 2019 - 13:10 - Marokko

©

Een drugsdealer die eerder dit jaar werd gearresteerd voor de smokkel van zeker 423 ton drugs naar Europa, staat momenteel terecht in Rabat en heeft enkele opmerkelijke onthullingen gedaan over zijn werkwijze en zijn medeplichtigen.

De verdachte verklaarde voor de rechter dat hij met een vijftigtal gendarmes samenwerkte om de smokkeloperaties te organiseren. Dat gebeurde tussen 2016 en 2019. Hij zou de namen van alle corrupte gendarmes aan de politie hebben doorgespeeld.

Tijdens zijn proces vertelde de smokkelaar, die eerder als voor gelijkaardige feiten tot 10 jaar gevangenisstraf was veroordeeld, dat de ladingen drugs vanuit Dakhla, Agadir en Casablanca in vrachtwagens met tomaten of vis werden vervoerd om vervolgens aan boord van krachtige boten naar Spanje te worden gesmokkeld.

Om de doorgang van de vrachtwagens te beveiligen werden regelmatig meetings georganiseerd met leden van de drugsorganisatie in Marokko en Spanje, eigenaren van transportbedrijven en een kolonel van de gendarmerie. De beschuldigde gendarmes ontkennen de hele zaak.

Twee andere drugsdealers die momenteel celstraffen van 6 en 12 jaar uitzitten, houden vol dat de hoofdverdachte hen 3,3 en 1,2 miljoen dirham heeft gevraagd om geen informatie over hen aan de politie door te spelen, wat zou kunnen leiden tot de heropening van hun rechtszaak en een zwaardere veroordeling.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team