Zoeken

Marokko: directe hulp voor de allerarmsten

30 oktober 2022 - 22:00 - Economie

©

De Marokkaanse regering is van plan een maandelijkse directe financiële bijstand te verlenen aan arme gezinnen in 2023. Zeven miljoen kinderen en drie miljoen gezinnen komen hiervoor in aanmerking.

De maatregel is één van de fasen in het proces van veralgemening van sociale bescherming dat door Marokko is ingezet, verklaarde premier Aziz Akhannouch in het parlement. De steun zal vanaf eind 2023 ten goede komen aan zo’n 7 miljoen kinderen uit kwetsbare en arme gezinnen en 3 miljoen gezinnen zonder schoolgaande kinderen.

Lees ook: Ruim 3 miljoen Marokkanen in armoede vervallen

"Wij zijn altijd voorstander geweest van directe hulp, zolang die niet politiek of electoraal gemotiveerd is. Het project voor een gemeenschappelijk sociaal register "gaat veel verder dan het kader van een regeringsprogramma voor één enkel mandaat en gaat ook verder dan een visie van één ministerieel departement, een partijdige actor of een politieke speler".

In afwachting van de operationalisering en de uitvoering van het project voor sociale bescherming, heeft de regering de start aangekondigd van de toekenning van gezinstoelagen op basis van de subsidiabiliteitscriteria van de regeling op basis van het Nationaal bevolkingsregister (RNP) en het verenigd sociaal register (RSU). Dit zal worden uitgevoerd, parallel aan een geleidelijke decompensatie en vervanging van de bestaande sociale programma’s.

Lees ook: Marokko: demonstraties tegen hoge kosten levensonderhoud

Daartoe is een stuurgroep ingesteld die door de premier zal worden voorgezeten. Dit comité zal maandelijks bijeenkomen om de voortgang van het project te beoordelen en strategische beslissingen te nemen. Daarnaast zullen 4500 agenten worden gemobiliseerd in de centra voor dienstverlening aan de burger en 400 agenten in de provincies.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team