Zoeken

Marokko steeds minder democratisch volgens Bloomberg

29 juli 2020 - 17:20 - Marokko

©

Volgens een nieuwe analyse van het Amerikaans financieel persagentschap Bloomberg is Marokko steeds minder democratisch.

Het koninkrijk staat volgens het agentschap op het punt om "alle democratische hervormingen die van het land een rolmodel in de onstabiele regio hebben gemaakt, en het respect hebben helpen winnen van de Verenigde Staten en Europa" teniet te doen.

Bloomberg verwijst onder meer naar de "vergrendeling" van steden door de coronavirus pandemie. "Het parlement wordt uitgesloten en al zijn functies worden door de Makhzen overgenomen", aldus het persagentschap, eraan herinnerend dat deze aanpak al door de VN-Commissie voor mensenrechten aan de kaak was gesteld.

"De Marokkaanse economie, gebaseerd op het toerisme, de export naar Europa en de Landbouw, werd gesloopt door de coronacrisis en de ergste droogte in een hele generatie", schrijft het agentschap verder.

Het Marokkaans Economisch Centrum (CMC) schat dat het BBP dit jaar waarschijnlijk met 5,2% zal krimpen en dat ruim 2 miljoen banen verloren zullen gaan. Bloomberg stelt dat deze situatie "de eerste recessie onder Koning Mohammed VI" en een "ongekende uitdaging in zijn 21-jarige regeerperiode" is.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team