Zoeken

Marokko, delokalisatie paradijs

17 augustus 2011 - 13:38 - Economie

©

Hoewel Marokko laag staat in de klassementen van diverse internationale instellingen zoals de Wereldbank of het World Economic Forum, blijkt het één van de meest aantrekkelijke landen voor industriële groepen, voornamelijk uit Europa, die hun activiteiten internationaliseren om aan de economische crisis te ontsnappen.

In 2010 bereikten de buitenlandse directe investeringen (FDI) in Marokko 32,5 miljard dirham, na een significante daling in 2008 en 2009 door de economische wereldcrisis.

Het land, dat over aanzienlijke activa beschikt, inclusief geschoolde arbeidskrachten aan lage kosten en basisinfrastructuur van hoog niveau, in aanvulling van de geografische nabijheid met Europa, is één van de top bestemmingen voor groepen die hun activiteiten wensen te delokaliseren.

Marokko, open bouwplek sinds 1999, heeft genoten van grote infrastructuurprojecten die het Koninkrijk volledig veranderden in minder dan tien jaar, waarmee het één van de meest aantrekkelijke landen rond de Middellandse Zee is geworden.

De implementering van een Renault-fabriek in Tangier bracht bijvoorbeeld in zijn kielzog een groot aantal internationale automotive leveranciers. De fabriek zal op termijn 400.000 voertuigen produceren per jaar en 6000 mensen gebruiken. Ook 30.000 jobs zullen worden gecreëerd door de leveranciers van de Franse autodealer.

In Tanger Free Zone zijn ook 7 miljard dirham aan investeringen genoteerd en maar liefst 54.000 banen gecreëerd.

Zestien andere geïntegreerde industriële platforms zullen binnenkort openen in Marokko, dit om de industriële vocatie van het land, dat aantrekkelijke fiscale voordelen aan buitenlandse investeerders biedt, te bevestigen.

Reageer op Facebook

Bladna.nl

Bladna.nl - 2020 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team