Zoeken

Marokko: debat over gemengde huwelijken laait op

3 juli 2024 - 13:00 - Marokko

©

Marokkaanse activisten hebben de afgelopen dagen op sociale media hun ongenoegen geuit over het toenemend aantal huwelijken tussen Marokkaanse vrouwen en mannen uit Sub-Sahara Afrika. Mensenrechtenorganisaties veroordelen de online campagne als "ronduit racistisch".

Op Facebook werden foto’s en video’s van dergelijke huwelijken gedeeld, met kritiek op Marokkaanse vrouwen die zouden kiezen voor een partner uit Sub-Sahara Afrika in plaats van een Marokkaanse man. Volgens de activisten is dit een "groeiend fenomeen" in Marokko.

Lees ook: Ophef om oproep tot gemengde huwelijken Marokkaanse vrouwen

Vrouwenrechtenorganisaties hebben de campagne scherp veroordeeld en zien het als een "flagrante vorm van racisme" tegen mensen uit Sub-Sahara Afrika en een "aantasting van de rechten van de Marokkaanse vrouw", die net als de Marokkaanse man vrij is om haar levenspartner te kiezen.

Fatiha Ishtato, advocate en lid van de Federatie van Verenigingen voor Vrouwenrechten, noemt de campagnes "duidelijk racistisch" en roept op tot een einde aan deze praktijken die "morele schade" veroorzaken. Ze benadrukt dat mensen uit Sub-Sahara Afrika die legaal in Marokko wonen ook het recht hebben om te trouwen.

Lees ook: Laure ging jaar bij Yassine wonen in Marokko

Ishtato merkt op dat het racisme tegen mensen uit Sub-Sahara Afrika in de Marokkaanse samenleving toeneemt. Ze stelt dat huwelijken tussen Marokkaanse vrouwen en buitenlanders juist "diversiteit en cohesie in de rijke Marokkaanse cultuur" bevorderen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team