Zoeken

Marokko: online sekschantage, nieuw wapen in scheidingszaken

9 juli 2024 - 09:40 - Marokko

©

Online geweld tegen vrouwen in Marokko neemt steeds ernstigere vormen aan, zo blijkt uit een recent rapport van de Nederlandse NGO Rutgers International. Ex-partners gebruiken vaak seksueel getint materiaal, zoals foto’s en video’s, om financiële regelingen of voogdijrechten af te dwingen.

Het onderzoek, uitgevoerd in zeven landen, toont aan dat gendergerelateerd geweld, waaronder online intimidatie, het ongevraagd delen van intieme beelden en cyberstalking, steeds vaker wordt ingezet als wapen tegen vrouwen in Marokko. Kunstmatige intelligentie maakt de situatie nog complexer door het creëren van deepfakes en het in stand houden van schadelijke stereotypen.

Lees ook: Marokko: 79% vrouwen slachtoffer intimidatie op straat

82% van de respondenten in het onderzoek wijst patriarchale normen en maatschappelijke verwachtingen over genderrollen aan als belangrijke factoren die dit soort geweld versterken. In de Marokkaanse samenleving, net als in vele anderen, worden vrouwen ontmoedigd of actief belemmerd om deel te nemen aan online ruimtes, politiek engagement of publiek debat.

Lees ook: Eén op drie Marokkaanse vrouwen slachtoffer van online intimidatie

Het rapport benadrukt ook dat er in Marokko een kritiek gebrek is aan begrip en aanpak van geweld tegen vrouwen en meisjes, vooral als het gaat om technologisch gefaciliteerd gendergerelateerd geweld. Veel slachtoffers aarzelen om incidenten te melden vanwege sociale stigmatisering, beperkte juridische bescherming en een algemeen wantrouwen in de capaciteit van de politie om effectief in te grijpen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team