Zoeken

Marokko wil met "D-Rain" zee schoonmaken

12 april 2022 - 17:40 - Marokko

©

Marokko heeft interesse voor het "D-Rain" systeem, een net dat macro-afval verzamelt en tegelijk live informatie geeft over het zeewater. Afgelopen dinsdag werd het geïnstalleerd op een onderzeese regenwaterafvoer in de Oude Haven van Marseille. Een wereldprimeur.

De in Marseille gevestigde start-up Green City Organization vervaardigde een systeem voor de recuperatie van afval onder water. Naast Marokko heeft ook Tunesië belangstelling voor de innovatie. Het "D-Rain"-apparaat is een soort rooster van vier bij drie meter met een gewicht van 1,7 ton en een net met dubbele mazen dat 10 m3 afval kan opvangen, aldus Le Parisien. Het waarschuwt wanneer het net moet worden geleegd en maakt live-analyses van het zeewater dankzij de talrijke sensoren. Het apparaat richt zich op macro-afval.

Lees ook: Vervuiling baart Marokkanen zorgen

Regenwaterafvoersystemen vervoeren heel wat afval dat uiteindelijk in zee terechtkomt. "Zo’n 80% van de vervuiling in de zee komt vanuit het land. Onze oplossing blokkeert afval tot de grootte van een sigarettenpeuk" zegt Isabelle Gerente, oprichtster en voorzitster van de start-up. "We willen optreden tegen vervuiling voordat deze zich verspreidt naar de zee en de zeebodem. De eerste D-Rain in de Oude Haven van Marseille is onze showcase."

Lees ook: Marokko: 21 miljard dirham voor afvalbeheer

Een experimentele fase van achttien maanden zal het mogelijk maken de soorten afval te identificeren die worden ingezameld. "Wij volgen de resultaten op de voet," bevestigt Didier Réault, vice-voorzitter van de Franse metropool, die bevoegd is voor de zee en de kust. "Dit is een oplossing waarin wij zouden kunnen investeren."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team