Zoeken

Ontdekte Marokko crash site Algerijns vliegtuig?

25 juli 2014 - 23:12 - Marokko

©

Marokko zou als eerste de crash site hebben gevonden van het vliegtuig van Air Algérie dat eerder deze week kort na het opstijgen in Ouagadougou, verdween. Het toestel stortte in de nacht van woensdag op donderdag neer in het noorden van Mali. Dat meldt Marokkaanse nieuwszender Medi1 TV. Frankrijk ontkent dit en stelt dat de site werd gevonden door één van zijn drones.

Marokkaanse autoriteiten zouden de GPS-coördinaten hebben vastgesteld en doorgecommuniceerd aan het onderzoeksteams meldt Medi1 TV. Het wrak werd teruggevonden in de buurt van Amguilis, op 110 km van Kidal in het noordoosten van Mali.

Het contact met de MD-83 werd donderdag rond 01:55 GMT verbroken, 50 minuten na het opstijgen. Het toestel werd in de Algerijnse hoofdstad Algiers verwacht rond 05:40 lokale tijd.

Aan boord van het toestel van Air Algérie bevonden zich 118 mensen van een vijftiental verschillende nationaliteiten, waarvan zes Spaanse bemanningsleden. Onder de slachtoffers werden 54 Fransen, 24 Burkinezen, 8 Libanezen en 6 Algerijnen geteld. De andere passagiers kwamen uit Canada, Duitsland, Luxemburg, Mali, Nigeria, Kameroen, Egypte, België, Oekraïne, Roemenië en Zwitserland.

Volgens de Spaanse krant Marca had het gecrashte toestel tussen 2007 en 2009 als privé-vliegtuig gediend voor Real Madrid. Hij toestel werd La Saeta genoemd.

Frankrijk

De Franse minister van Veiligheid liet later weten dat het wrak van het toestel was gelokaliseerd dankzij de Franse drone Reaper die in Niamey gestationeerd is. De crash-site werd met de drone gevonden dankzij een tip van Burkina Faso. Marokko zou dus helemaal niet betrokken zijn geweest.

Marokko en luchtverkeersleiding

Marokko voldoet aan de normen van de Internationale Burgerluchtvaartorganisatie (ICAO) wat betreft luchtverkeersleiding. Het land beschikt over de meest moderne infrastructuur en apparatuur. Verkeerstorens in Marokkaanse luchthavens werken al ruim 15 jaar met geavanceerde radarsystemen.

Het Koninkrijk heeft onlangs ook zijn controle infrastructuur versterkt met de aankoop van twee satellieten, bij Thales en Airbus, twee Franse groepen gespecialiseerd in lucht-en ruimtevaart. Marokko wil met de satellieten zijn grenzen beter beveiligen en de terroristische dreiging bestrijden.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team