Zoeken

Piloot Royal Air Maroc crashte toestel met opzet in 1994

31 maart 2015 - 15:33 - Marokko

©

Nog geen week na de crash van een Airbus A320 van Germanwings in de Franse Alpen is het vermoeden sterk dat de co-piloot doelbewust het toestel liet neerstorten. In de afgelopen 20 jaar is het al vaker gebeurd dat een piloot zijn vliegtuig gebruikt om zelfmoord te plegen. Ook in Marokko.

Op 21 augustus 1994 crashte een ATR-42 van Royal Air Maroc kort na het opstijgen in Agadir. 44 mensen kwamen om. Onder hen, een Koeweitse prins en zijn vrouw.

Onderzoek toonde aan dat de piloot met opzet had gehandeld. Younes Khayati, 32, pleegde zelfmoord vanwege liefdesverdriet. Hij zette de automatische piloot uit en stuurde het toestel naar beneden.

Net voor de crash probeerde zijn co-pilote Sofia Figuigui in te grijpen door de manoeuvre van haar collega tegen te gaan, maar daar was ze niet sterk genoeg voor. Zij schreeuwde nog "Help, help, de kapitein is ...", en toen niets meer.

Sindsdien zijn alle vliegtuigen voorzien van een knop waarmee de controle kan worden overgenomen door één van de twee piloten.

Bladna.nl