Zoeken

Marokko scoort slecht op de Covid-19 Global Performance Index

5 februari 2021 - 19:20 - Wereld

©

De coronavirus-pandemie heeft blootgelegd dat gezondheidssystemen overal ter wereld kwetsbaar zijn, zelfs die van rijke landen waarvan op voorhand werd gedacht dat ze goed waren voorbereid op dergelijke epidemieën. Er is een rangschikking gemaakt door het Lowy Institute waarmee de reacties op de pandemie van verschillende landen wordt beoordeeld, de zogeheten "Covid-19 Global Performance Index".

De beoordelingen zijn gebaseerd op statistische gegevens over de verschillende reacties op de pandemie die in 2020 zijn verzameld. Er is gekeken naar de maatregelen die zijn genomen in 99 landen. Het is de bedoeling om aanbevelingen te formuleren voor landen waar de bestrijding van het virus stroef verloopt en veelbelovende maatregelen te belichten uit landen die het meest succesvol zijn in het beperken van de verspreiding van het coronavirus. De beoordelingen zijn gegeven op basis van zes basiscriteria. De eerste drie hiervan zijn het aantal vastgestelde besmettingen, het aantal sterfgevallen en het testsysteem. Marokko staat op de 68e plaats van de lijst, met een gemiddelde van 37,1 van de 100 punten.

De eerste plaats op de ranglijst wordt ingenomen door Nieuw-Zeeland met een score van 94,4 van de 100 punten. Daarna volgen Vietnam, Taiwan, Thailand, Cyprus, Rwanda, IJsland, Australië, Letland en Sri Lanka. Onderaan de lijst staan Panama, Bolivia, de Verenigde Staten, Iran, Colombia, Mexico en Brazilië. Door een gebrek aan betrouwbare gegevens over testresultaten zijn China en Algerije niet opgenomen in de lijst.

Volgens de directeur van het virologielaboratorium van de Hassan II Universiteit van Casablanca, professor Moulay Mustapha Ennaji, is het zo dat "de indicatoren van de internationale centra niet altijd correct zijn, en benadrukken dat de vraag verband houdt met het totaal van de gegevens die wordt gepubliceerd en beoordeeld. Deze zijn soms juist en soms onjuist, afhankelijk van de bestudeerde criteria en andere realiteiten, zoals die ter plaatse".

Ennaji zegt dat het Marokkaanse plan "zijn vruchten heeft afgeworpen en is opgevallen, niet alleen op regionaal niveau, maar ook op mondiaal niveau". Marokko was een van de eerste landen die strenge maatregelen heeft getroffen en is relatief vroeg begonnen met het inenten van de bevolking. Toch zijn volgens de professor het aantal besmettingen en sterfgevallen in Marokko niet te verwaarlozen, meldt Hespress.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team