Zoeken

Marokko: celstraf voor nep-tandarts na overlijden kind

1 december 2020 - 14:20 - Gemeenschap

©

Een tandarts die in 2017 de dood van een 12-jarig kind heeft veroorzaakt, is veroordeeld tot 1 jaar gevangenisstraf. Hij moet ook een schadevergoeding van 300.000 dirham aan de familie van het slachtoffer betalen. Het vonnis heeft voor veel verontwaardiging in Marokko gezorgd.

Drie jaar nadat in Oued Laou een kind is overleden aan de complicaties van een tandheelkundige ingreep, blijven de Nationale Orde van Tandartsen en de Human Rights Defense Association aandacht vragen voor de illegale praktijken die er nog altijd plaats vinden in de gereglementeerde beroepsgroep.

De twee organisaties roepen de autoriteiten op om strengere controles uit te voeren op tandartsen die de plaatsing van protheses of tandbleek behandelingen aanbieden zonder zich te houden aan de geldende voorschriften.

Volgens advocaat Habib Hajji is een herziening van de wetgeving voor mensen die een gereglementeerd beroep uitoefenen, waaronder nep-tandartsen, een actuele kwestie. Hajji stelt dat de frauduleuze praktijken de Marokkaanse burgers blootstellen aan grote gevaren, met name als het gaat om het toedienen van anesthetica en het voorschrijven van medicijnen.

De advocaat vraagt zich hardop af wat de precieze rol is van de controlecommissies, die een einde zouden moeten maken aan de heersende anarchie. De nep-tandartsen bieden hun diensten aan voor zeer lage prijzen om zoveel mogelijk klanten aan te trekken. De autoriteiten in Tetouan hebben onlangs de controle op handelaren in anesthesieproducten aangescherpt. De politie is bezig met het opsporen van het netwerk dat de zwarte markt bevoorraadt met illegale anesthetica.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team