Zoeken

Marokko: campagne voor sterilisatie zwerfhonden

27 augustus 2022 - 17:40 - Marokko

©

In Oujda worden sinds donderdag zwerfhonden gesteriliseerd. De campagne zal worden uitgebreid tot andere steden, zoals Marrakech, Tanger, Rabat, Agadir en Casablanca, om de toename van zwerfhonden tegen te gaan.

De sterilisatie van zwerfhonden wordt gezamenlijk uitgevoerd door de Nationale Veterinaire Kamer (OVM), de gemeente Oujda en de voedsel- en warenautoriteit ONSSA. Volgens de dierenartsen is deze actie, die in Oujda is begonnen en in het hele land wordt uitgevoerd, bedoeld om de toename van zwerfhonden een halt toe te roepen en zo hun aantal te verminderen. In een verklaring van de medische vereniging staat dat "2000 particuliere dierenartsen en ambtenaren van de ONSSA zullen deelnemen aan deze campagne, die ook in verschillende plattelandsgebieden zal plaatsvinden", meldt Medias24.

Lees ook: Frankrijk rouwt om Sophie Hamada, gedood door zwerfhonden in Marokko

De campagne maakt deel uit van een kaderovereenkomst die in februari 2019 is ondertekend. Als gevolg van de Covid 19-pandemie had de uitvoering vertraging opgelopen. Volgens Dr. Badre Tnacheri Ouazzani, voorzitter van de OVM, is deze maatregel de beste oplossing om het fenomeen van de zwerfhonden te bestrijden en een einde te maken aan alle gevolgen die ermee gepaard gaan. De vaccinatie wordt uitgevoerd in dierenartspraktijken, aangezien er niet genoeg opvangcentra voor de dieren zijn. "De gemeente vangt de honden en brengt ze naar de praktijk. Dit is vervelend voor de dierenartsen, maar een noodgedwongen opoffering", aldus de voorzitter van de Orde van Dierenartsen.

De campagne gaat niet alleen over het steriliseren en vrijlaten van de zwerfhonden, maar ook over het bouwen van opvangcentra voor de dieren, zodat zij niet langer in de steden vertoeven. Tot dusver is er echter slechts één opvangcentrum gebouwd in Rabat. Totdat de centra in de grote steden zijn gebouwd, zullen de gevaccineerde honden worden teruggebracht naar de plaats waar zij zijn gevangen. De dierenartsen stellen de bevolking echter gerust door te zeggen dat "gesteriliseerde honden kunnen worden geïdentificeerd aan de hand van een genummerde oorring als bewijs van hun goede gezondheid".

Lees ook: Marokkanen eisen betere aanpak zwerfhonden

De minister van Volksgezondheid en zijn collega bij het ministerie van Binnenlandse Zaken doen een beroep op de wali’s en andere plaatselijke autoriteiten om van deze operatie een succes te maken.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team