12 mei 2025 - 06:00 - Marokko
Terwijl Marokko aanzienlijke middelen inzet om de groei van de zwerfhondenpopulatie tegen te gaan, na beschuldigingen dat het land drie miljoen zwerfhonden zou willen afmaken voor het WK 2030, stuit de Marokkaanse regering op een groot probleem: dierenartsen zijn niet bereid om sterilisaties uit te voeren.
"Er is geen campagne om zwerfhonden uit te roeien", verzekerde Mohamed Roudani, hoofd van de afdeling hygiëne en groene ruimten van het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken, in februari aan persbureau MAP. Deze verklaring kwam nadat de bekende primatologe en dierenrechtenactiviste Jane Goodall de FIFA had gewaarschuwd voor de dreigende massale slachting van 3 miljoen zwerfhonden in de aanloop naar het WK 2030. "Ons land is sinds 2019 toegewijd aan de methode van het vangen van zwerfhonden, ze steriliseren om voortplanting te voorkomen, ze vaccineren tegen rabiës, ze ontwormen, ze identificeren met oormerken en ze weer vrijlaten", legde dezelfde functionaris uit aan RFI. "Dit is momenteel de enige oplossing om het probleem van zwerfhonden te beheersen en overlast te voorkomen."
Lees ook: Tiener komt om bij aanval door roedel zwerfhonden in Marokko
Volgens Roudani kan het doden van zwerfhonden nooit de beste optie zijn. "Als je op brute wijze een gebied ontdoet van zijn honden, zullen zeer snel, binnen enkele dagen, andere honden arriveren om hun territorium in te nemen", aldus Roudani. Bezorgd over de situatie heeft de Marokkaanse regering al bijna 80 miljoen dirhamvgeïnvesteerd. "In de afgelopen vijf jaar is een totaalbedrag van 80 miljoen dirham gemobiliseerd voor de aanschaf van voertuigen en uitrusting die specifiek bestemd zijn voor het vangen, controleren en beheren van zwerfdieren", onthulde de minister van Binnenlandse Zaken, Abdelouafi Laftit, begin mei in antwoord op een schriftelijke vraag van een parlementslid van de Haraki-groep.
De regering ondertekende in 2019 ook een kaderovereenkomst voor partnerschap en samenwerking met verschillende belangrijke actoren, waaronder het ministerie van Binnenlandse Zaken via de Directie-Generaal van de Territoriale Collectiviteiten, het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Bescherming, het Nationaal Bureau voor de Sanitaire Veiligheid van Levensmiddelen (ONSSA) en de Nationale Orde van Dierenartsen. Een andere belangrijke maatregel is de ontwikkeling van een ontwerpdecreet met betrekking tot wet nr. 56.12, gericht op bescherming tegen hondenrisico’s, dat een diervriendelijke aanpak integreert.
Lees ook: Veel vragen rond dood Marokkaanse vrouwen in hotel in Belize
De Marokkaanse regering is van plan haar inspanningen voort te zetten. Het stuit echter op een groot obstakel. "Het grote probleem zijn de dierenartsen die niet geïnteresseerd zijn in het uitvoeren van sterilisaties", klaagt Salima Kadaoui, voorzitter van een dierenwelzijnsorganisatie in Tanger. "Als we de wet konden veranderen en internationale organisaties massale sterilisaties zouden mogen uitvoeren, zouden we de honden- en kattenpopulaties heel snel kunnen bestrijden en verminderen"
Franse topchefs massaal aan de slag in Marokko
Marokko bezorgd om Marokkanen in Nederland
Vrouw sterft tijdens vlucht: Royal Air Maroc aangeklaagd
Lamine Yamal even onzichtbaar: hilarische blunder van toeristen (video)
Marokkaanse vijgenpasta, de nieuwe superfood
Abderrazak Hamdallah neemt het op voor Cristiano Ronaldo
Franse topchefs massaal aan de slag in Marokko
Vrouw sterft tijdens vlucht: Royal Air Maroc aangeklaagd
Marokkaanse vijgenpasta, de nieuwe superfood
Marokkaanse dierenartsen dwarsbomen zwerfhondenplan
Woede tegen Royal Air Maroc
Einde van lawaaierige bruiloften in Marokko?
Moul hanout, Marokko wil einde contante betaling
Toeriste aangevallen door taxichauffeur in Marrakech