14 februari 2021 - 14:40 - Economie
In Marokko wordt al ruim 2500 jaar wijn gemaakt. De Feniciërs en daarna de Romeinen introduceerden wijnstokken in Marokko waardoor het land één van de grootste wijnproducenten ter wereld werd.
In 1967 maakte het Verdrag van Rome een einde aan het mengen van Europese wijnen met buitenlandse wijnen. Daardoor stagneerde de verdere ontwikkeling van de Marokkaanse wijncultuur. De jaarlijkse wijnproductie ging dan ook van twee miljoen naar minder dan een half miljoen hectoliter. Het land verloor steeds meer markt en werd geconfronteerd met een crisis van overproductie. Bepaalde wijnstokken werden gerooid en kelders werden gesloten, maar de maatregel zorgde ook voor een nieuwe impuls in de Marokkaanse productie: de wijnbouwers werden gedwongen om over te gaan op botteling en verkoop per eenheid van meer kwalitatieve druivenrassen.
Aan het begin van de jaren ’90 kreeg de Marokkaanse wijnindustrie een nieuwe impuls van Koning Hassan II die een beroep deed op Franse oenologen en handelaren. De kwaliteit van Marokkaanse wijnen verbeterde. Vandaag zijn er elf wijndomeinen actief in Marokko, waaronder Domaine de Baccari nabij de oude stad Meknes. Eigenaresse Nahla Bahnini begon er in 2013 zelfs met de productie van biologische topwijnen. Op 30 hectare zijn een tiental druivensoorten aanwezig: in het bijzonder Cinsault en Grenache voor de rosé, Syrah, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon voor de rode en Vermentino druiven voor de witte wijn, schrijft Biojournaal.
Het wijnhuis past biologische landbouwmethodes toe, met respect voor mens en milieu, er worden geen pesticides, insecticiden en chemicaliën gebruikt en de bodem wordt organisch behandeld. Het wijnhuis geeft ook voorrang aan vrouwelijke werknemers uit armere plattelandsgebieden in Marokko. De biologische wijnen hebben al verschillende nationale en internationale prijzen gewonnen. Export vindt plaats naar Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.
Ongerustheid in Tanger door grote actie bij Bank Al-Maghrib
Turbo voor de rechter voor moord op echtgenoot Rym Fikri
H&M goes Marrakech in nieuwe collectie
Megaproject gaspijpleiding Marokko-Nigeria start in Dakhla
Marokkanen in opstand tegen zomertijd
Marokko: 430 km aan HSL-lijnen in 5 jaar
Oneerlijke Concurrentie? Europa klaagt over Marokkaanse avocado-import
Marokko pompt honderden miljarden in transformatie
Doorbraak in Marokkaans gasproject in Tendrara
Grote Zwitserse groep vestigt zich in Marokko
Marokko zoekt LNG-terminal voor Nador West Med
Export watermeloenen naar EU, Marokko verliest
Woede in Casablanca om peperdure waterrekening
Sluiting B.Laban-winkels in Egypte door schadelijke bacterie: volgt Marokko?