14 februari 2021 - 14:40 - Economie
In Marokko wordt al ruim 2500 jaar wijn gemaakt. De Feniciërs en daarna de Romeinen introduceerden wijnstokken in Marokko waardoor het land één van de grootste wijnproducenten ter wereld werd.
In 1967 maakte het Verdrag van Rome een einde aan het mengen van Europese wijnen met buitenlandse wijnen. Daardoor stagneerde de verdere ontwikkeling van de Marokkaanse wijncultuur. De jaarlijkse wijnproductie ging dan ook van twee miljoen naar minder dan een half miljoen hectoliter. Het land verloor steeds meer markt en werd geconfronteerd met een crisis van overproductie. Bepaalde wijnstokken werden gerooid en kelders werden gesloten, maar de maatregel zorgde ook voor een nieuwe impuls in de Marokkaanse productie: de wijnbouwers werden gedwongen om over te gaan op botteling en verkoop per eenheid van meer kwalitatieve druivenrassen.
Aan het begin van de jaren ’90 kreeg de Marokkaanse wijnindustrie een nieuwe impuls van Koning Hassan II die een beroep deed op Franse oenologen en handelaren. De kwaliteit van Marokkaanse wijnen verbeterde. Vandaag zijn er elf wijndomeinen actief in Marokko, waaronder Domaine de Baccari nabij de oude stad Meknes. Eigenaresse Nahla Bahnini begon er in 2013 zelfs met de productie van biologische topwijnen. Op 30 hectare zijn een tiental druivensoorten aanwezig: in het bijzonder Cinsault en Grenache voor de rosé, Syrah, Cabernet Franc en Cabernet Sauvignon voor de rode en Vermentino druiven voor de witte wijn, schrijft Biojournaal.
Het wijnhuis past biologische landbouwmethodes toe, met respect voor mens en milieu, er worden geen pesticides, insecticiden en chemicaliën gebruikt en de bodem wordt organisch behandeld. Het wijnhuis geeft ook voorrang aan vrouwelijke werknemers uit armere plattelandsgebieden in Marokko. De biologische wijnen hebben al verschillende nationale en internationale prijzen gewonnen. Export vindt plaats naar Frankrijk, België, het Verenigd Koninkrijk en Nederland.
Zeven jaar celstraf voor Marokkaan die Spaanse politieagent neerstak
Mojib Benhakim eerste politieagent van Marokkaanse afkomst in Gibraltar
Marokko: demonstrant vervolgd voor beschuldiging seksueel misbruik door politie
Ondernemers uit Marokko en Golfstaten slachtoffer grootschalige oplichting
Epidemiologische situatie in Marokko steeds zorgwekkender
Videogame "Six days in Fallujah", of de bagatellisering van geweld tegen moslims
Marokko richt zich op de koosjere markt
Marokko: zorgen om uitputting van Covid-19-fonds
Bouwprojecten "Al Hoceima, Manarat Al Moutawassit" bijna af
Grote stap voorwaarts voor de Marokkaanse en Israëlische economie
Koning Mohammed VI beveelt herziening wetten over vrije prijzen en concurrentie
Marokko: stijgende voedselprijzen aan vooravond Ramadan
Mobiele bedreigingen: Marokko bij de meest getroffen landen
Bouw tunnel tussen Spanje en Marokko duikt weer op