Zoeken

Marokko: benoeming staatssecretarissen verloopt moeilijk

8 januari 2022 - 10:20 - Marokko

©

Drie maanden na de installatie van de regering Akhannouch is er nog geen enkele staatssecretaris benoemd. Het struikelblok zou zich bevinden op het niveau van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Een "hevige strijd over de staatssecretaris van Buitenlandse Zaken zou de benoeming vertragen van de staatssecretarissen die de regering van Aziz Akhannouch moeten versterken", aldus de website Africa Intelligence. De namen van de staatssecretarissen van Binnenlandse Zaken en Communicatie, "twee zeer gevoelige portefeuilles", zouden wel al zijn bekrachtigd.

Lees ook: Dit is de nieuwe Marokkaanse regering

Een gebrek aan cohesie binnen de regeringsmeerderheid zou ook aan de basis liggen van dit probleem. De leden van de Istiqlal-partij zouden het niet eens zijn met de namen die voor deze functies worden voorgedragen. Ook de secretaris-generaal van de Partij voor Authenticiteit en Moderniteit (PAM) en huidig minister van Justitie, Abdellatif Ouahbi, weigert de benoeming van bepaalde partijbestuurders op deze posten te steunen.

Lees ook: Marokko: salaris nieuwe Premier en ministers bekend

De regering Akhannouch functioneert nu al drie maanden zonder staatssecretarissen. "Later zal worden overgegaan tot de benoeming van staatssecretarissen in een aantal ministeriële departementen", schreef het koninklijk kabinet in zijn communiqué van 7 oktober 2021, waarin de benoeming van de leden van de nieuwe regering werd aangekondigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team