Zoeken

Marokko: begraafplaatsen vol, families in nood

6 mei 2024 - 23:00 - Marokko

©

De begraafplaatsen in de Marokkaanse stad Fez kampen met een schrijnend tekort aan ruimte. Dit heeft geleid tot alarmerende signalen vanuit de lokale bevolking en zelfs tot vragen in het parlement.

Kech24 bericht dat families gedwongen worden begraafplaats na begraafplaats te bezoeken om een laatste rustplaats voor hun dierbaren te vinden. In de begraafplaats "El Jouwamea" op de weg naar Ain Chekaf zijn zelfs de smalle doorgangen, die oorspronkelijk bedoeld waren om families toegang te geven tot de graven van hun dierbaren, nu vol.

Lees ook: Ophef door miljoenenproject voor begraafplaats in Casablanca

De noodkreet van deze families is in het parlement besproken. "Alle begraafplaatsen, met name de oude, zijn ernstig overbevolkt en kunnen geen overledenen meer verwelkomen," stelde parlementslid Allal El Omrani van de Istiqlal-partij in een schriftelijke vraag aan de minister van Binnenlandse Zaken. De gemeente Fez lijkt hier geen oplossing voor te hebben gevonden.

Een mogelijke verklaring voor het ruimtegebrek is de schaarste aan geschikte grond in de stad. In plaats van te zoeken naar nieuw terrein voor een nieuwe begraafplaats, zou de stad kunnen overwegen om begraafplaatsen aan te leggen in de voorsteden, in het kader van samenwerkingsovereenkomsten tussen de betrokken gemeenten.

Lees ook: Controverse rond ’intelligente’ begraafplaats in Casablanca

Naast het gebrek aan ruimte voor de overledenen, worden families geconfronteerd met een andere harde realiteit: de meeste begraafplaatsen zijn verwaarloosd. Sommige zijn zelfs uitgegroeid tot schuilplaatsen voor daklozen, zwervers, delinquenten en zelfs beoefenaars van hekserij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team