Zoeken

Marokkanen in het buitenland blijven geld sturen

9 oktober 2020 - 09:20 - Marokkanen in het buitenland

©

Marokkanen in het buitenland sturen nog steeds geld naar Marokko ondanks de coronacrisis. Weliswaar is het aantal geldtransacties met 3 procent gedaald ten opzichte van het voorgaande jaar. Toch was er afgelopen juli wel een stijging te zien.

De toename van de geldtransacties komt door de wereldwijde economische groei en de vooruitgang van Marokkanen in de diaspora. Echter werd er dit jaar in de maanden maart tot en met mei minder geld gestuurd. De speculaties van buitenlandse banken ten opzichte van de dirham zou een reden kunnen zijn waarom er minder geld is overgemaakt door de Marokkaanse diaspora.

Econoom en specialist in deviezenbeleid Omar Bakkou legt uit dat banken die zogenoemde converteerbare dirhamrekeningen aanbieden, geen vreemde valuta in die maanden mochten omzetten naar dirhams. Dit zorgde ervoor dat de dirham waarde verloor tegenover de euro. In juni kon er wel weer omgewisseld worden.

Daarbij blijven Marokkanen in het buitenland solidair met hun familie in Marokko. Met name op het platteland kunnen mensen rekenen op deze steun. Door de droogte en de coronacrisis is er veel geld gestuurd naar Marokko. Deze ontwikkeling stelt Bank Al-Maghrib gerust. Er wordt verwacht dat de daling voor 2020 van 5% zal zijn. In 2021 wordt er echter een herstel verwacht van 2,4%.

De Marokkaanse centrale bank baseert dit cijfer op overdrachten die in het verleden zijn gedaan door Marokkanen in het buitenland en de vooruitzichten op de wereldeconomie. De economische positie van Marokkanen in het buitenland is de afgelopen jaar flink verbeterd waardoor er meer geld naar Marokko kon worden overgemaakt. Ook is geld overboeken door de banken gemakkelijker gemaakt.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team