Zoeken

Marokko: Aziz Akhannouch onthult visie van volgende regering

11 september 2021 - 19:20 - Marokko

©

Aziz Akhannouch, voorzitter van de RNI-partij en nieuwe premier van Marokko, heeft van Koning Mohammed VI de opdracht gekregen om een nieuwe regeringscoalitie te vormen. Zijn partij won de parlementsverkiezingen op 8 september.

Volgens Akhannouch stemden de Marokkanen met deze "sanctiestem" voor "verandering en een nieuwe impuls". De Marokkaanse miljardair verklaarde aan het Franse blad L’Opinion dat "Marokkanen van mensen houden die werken, die slagen, omdat ze hen zien als modellen van opwaartse mobiliteit. Ze houden niet van onrecht en nodeloze aanvallen. En dat kwam tot uiting in de stembus".

Lees ook: Aziz Akhannouch is de nieuwe Premier van Marokko

De nieuwe premier vervolgde dat "de verkiezingen van 8 september van strategisch belang waren voor het koninkrijk na een decennium waarin de PJD de regeringsactie leidde." Akhannouch sluit daarom ook een regeringscoalitie met de PJD uit. Hij is wel bereid om op regionaal niveau met verkozenen van de PJD samen te werken.

De zakenman sprak ook over de toekomst van Marokko onder het beleid van de RNI-partij, en stelt dat "alle prioritaire dossiers voor de toekomst in het recent aangenomen ontwikkelingsmodel staan". Volgens hem is het "in deze periode van herstel, noodzakelijk om snel een economische groei van 4 tot 5% terug te vinden".

Lees ook: Verkiezingen Marokko: PJD boekt historische nederlaag

Om dit mogelijk te maken is het voor Akhannouch belangrijk om de strategische partnerschappen van Marokko te diversifiëren, met de "historische partner" Europa, maar ook met de Verenigde Staten en Afrika. "In het kader van de normalisatie van de betrekkingen met Israël, zal de Amerikaanse administratie naar verwachting massaal investeren in de zuidelijke provincies. We willen ook de ontwikkelingsstrategie op ons continent voortzetten. Afrika is onze toekomst", concludeert de nieuwe premier.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team