Zoeken

Nador spoort automobilisten op die op gas rijden

11 november 2022 - 19:00 - Marokko

©

Om de voortdurend stijgende brandstofprijzen tegen te gaan, hebben sommige automobilisten in Marokko een uitweg gevonden: ze rijden op butaangas. De Marokkaanse autoriteiten dreigen hard op te treden.

Om brandstof te besparen hebben sommige automobilisten de motoren van hun voertuigen omgebouwd om op butaangas te kunnen rijden in plaats van benzine of diesel. Als dit echter niet verstandig gebeurt, is deze praktijk gevaarlijk vanwege het ontploffingsgevaar meldt het dagblad Al Akhbar.

Lees ook: Marokko: mogelijke afschaffing subsidie butaangas komt slecht aan

Hoewel het verschijnsel niet nieuw is, heeft het zich vooral verspreid in Nador, waar de gendarmerie vastbesloten is om deze op butaan rijdende voertuigen op te sporen. Bij een grootschalige operatie in deze provincie werden verschillende boetes opgelegd en een tiental voertuigen waarvan de motor werd omgebouwd, in beslag genomen.

De praktijk is ook wijdverbreid onder illegale transporteurs, vooral in plattelandsgebieden, aldus het dagblad. De krant voegt eraan toe dat een explosie van butaangas of enig ander vloeibaar gas, verwoestend kan zijn. Een ander probleem is de verzekering van voertuigen die op butaangas rijden. In ieder geval willen de autoriteiten voorkomen dat er goederen worden vervoerd die gevaarlijk kunnen zijn voor de bevolking.

Lees ook: TotalEnergies levert brandstof voor Marokko aan Frankrijk

De veiligheidsdiensten nemen dit verschijnsel zeer serieus. Onlangs heeft de nationale veiligheidsdienst DGSN een circulaire aan zijn diensten doen toekomen met duidelijke instructies om de controles op voertuigen te intensiveren en gasbestuurders te bestraffen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team