Zoeken

TotalEnergies levert brandstof voor Marokko aan Frankrijk

19 oktober 2022 - 12:00 - Economie

©

Wegens de staking in de olieraffinaderijen van TotalEnergies zou Total "bepaalde brandstofleveringen voor Marokko hebben opgeëist voor Frankrijk". Hierdoor zouden de tankstations van Total in het koninkrijk, in het bijzonder in Casablanca, met tekorten worden geconfronteerd.

Marokko voelt ook de brandstofcrisis in Frankrijk, waar TotalEnergies één van de belangrijkste leveranciers van koolwaterstoffen is. In Casablanca werd het brandstoftekort veroorzaakt door het transport van brandstofvoorraden bestemd voor Marokko naar Frankrijk, aldus medewerkers van TotalEnergies. Als gevolg daarvan moesten veel automobilisten in Casablanca urenlang wachten voor de benzinestations, bericht Maroc Diplomatique.

Lees ook: Marokkaanse regering legt besluit over brandstofsubsidie uit

Op 27 september is in Frankrijk een staking van de werknemers van TotalEnergies begonnen. De CGT-vakbond eist een loonsverhoging van 10%. TotalEnergies, dat in de eerste helft van 2022 een omzet behaalde van 10,6 miljard dollar, stelde voor om de voor november geplande onderhandelingen te verschuiven naar oktober, op voorwaarde dat de staking zou stoppen. De vakbond verwierp dit voorstel en noemde het "chantage".

Lees ook: Marokko zal brandstofprijzen niet subsidiëren

President Emmanuel Macron vreest dat het brandstoftekort nieuwe protesten van de "gele hesjes" kunnen uitlokken. De Franse premier Elisabeth Born zei in een verklaring aan de Nationale Vergadering, dat 30% van de tankstations in Frankrijk problemen heeft met brandstofvoorziening. De Franse regeringswoordvoerder Olivier Véran riep op tot het einde van de staking en dreigde de staking te breken door het personeel op te eisen indien nodig.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team