Zoeken

Marokko wil in 2021 flink investeren in de zorgsector

12 november 2020 - 19:00 - Economie

©

De Marokkaanse minister van Volksgezondheid, Khalid Ait Taleb, heeft benadrukt dat er een nationaal plan moet komen voor de monitoring en respons op de coronavirus-pandemie. Hij zei dit tijdens de presentatie van het budget voor de gezondheidssector aan de Commissie Sociale Sectoren van de Tweede Kamer. Het is de bedoeling dat er in 2021 grote middelen worden ingezet.

Het budget van 2021 voor het ministerie van Volksgezondheid bedraagt 19,77 miljard dirham, 5,8% meer dan het budget van dit jaar. Een bedrag van 15,5 miljard dirham, inclusief 10,4 miljard voor de salarissen van ambtenaren, is bestemd voor operaties. Voor het investeringsgedeelte is een bedrag van 4,2 miljard dirham vrijgemaakt, een stijging van 1,09 miljard dirham ten opzichte van het voorgaande jaar. Hier is de ruim 2,2 miljard dirham die beschikbaar wordt gesteld door het Speciaal Fonds voor het beheer van de pandemie niet bij inbegrepen.

Om het acute probleem van het personeelstekort in de zorg op te lossen heeft de regering in de begroting rekening gehouden met de 5500 banen die er volgend jaar bij moeten komen in de sector. Het gaat hier om artsen, verpleegkundigen en administratief personeel. De samenwerking met lokale autoriteiten zal worden versterkt om te helpen bij het werven van nieuwe artsen en verpleegkundigen. Dit zou ook een oplossing moeten bieden voor de ongelijke verdeling van medisch personeel over het land. Met name op het platteland is er een tekort aan artsen en verplegers. Ook wil het ministerie het sluiten van contracten met artsen uit de privésector aanmoedigen om op deze manier het tekort aan personeel terug te dringen.

Volgens de minister is het ook noodzakelijk om de medische dekking beschikbaar te maken voor de gehele bevolking vóór eind 2022. Ook sprak hij de wens uit dat de onderhandelingen met de verschillende beroepscategorieën zullen versnellen zodat de ziektekostenverzekering voor zelfstandigen van de grond zal komen.

Bladna.nl