Zoeken

Marokko wil 15 nieuwe Amerikaanse F16 straaljagers kopen

26 maart 2019 - 14:40 - Economie

©

Marokko mag meer wapens in de Verenigde Staten kopen. Het koninkrijk heeft van de Amerikaanse autoriteiten toestemming gekregen om nieuwe vliegtuigen, bommen en raketten te kopen.

Volgens een verklaring van het Defense Security Cooperation Agency (DSCA), heeft Marokko toestemming om 25 nieuwe F16C/D Block 72 straaljagers, de apparatuur die daarbij hoort, een zestigtal GBU-39/B bommen, 36 FMU-139D/B raketten en 40 JHMCS volgsystemen te kopen.

Komt het tot een bestelling dan zal Marokko 3,787 miljard dollar moeten betalen. Dit bedrag begrijpt naast de bovenvermelde wapens ook de opleiding van personeel, de technische documenten, simulators...

Om de aankoop mogelijk te maken moeten nog tien Amerikaanse overheidsinstanties en ongeveer 75 contractuele vertegenwoordigers in Marokko hun akkoord geven.

Volgens het DSCA zal de levering van wapens "de veiligheid helpen verbeteren van een belangrijke niet-NAVO-bondgenoot, bekend voor zijn politieke stabiliteit en economische vooruitgang in Noord-Afrika".

Marokko behoort tot de 25 grootste wapenimporteurs in de wereld. In de laatste vier jaar was Amerika de belangrijkste leverancier van het koninkrijk met 62 procent van het totaal aantal wapenaankopen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team