Zoeken

Marokko wil alcohol en toeristen meer belasten

4 april 2012 - 09:31 - Economie

©

De Financiële commissie van het Marokkaans parlement gaat vandaag de verschillende hervormingen van de begrotingswet 2012 bespreken, zodat het donderdag gestemd kan worden. Één van de voorgestelde hervormingen is een belastingstijging op alcohol en sigaren.

De coalitiepartijen willen de belasting op alcohol van 10.500 dirham verhogen tot 20.000 dirham per hectoliter. De belasting op bier zou worden vastgelegd tussen 550 en 800 dirham de hectoliter, terwijl de belasting op sigaren zou stijgen van 25% naar 35%.

De Authenticiteit en moderniteit Partij (PAM) stelt ook een belasting voor van 100 dirham per buitenlandse toerist die Marokko bezoekt. Deze zou enkel toeristen betreffen uit landen die een visum vragen aan Marokkanen, aldus bladi.net.

Om de Fonds voor sociale solidariteit te financieren, zouden bedrijven met een omzet van meer dan 200 miljoen dirham, tot 2,5% belast worden gedurende drie jaar en niet één zoals voorheen gezegd. Voor bedrijven met een omzet van 50 miljoen dirham zal de belasting van 1,5% zijn.

De PAM verrast ook door een hervorming van de Algemene Inkomstenbelasting (IGR) voor te stellen. Volgens de partij moeten salarissen onder 30.000 dirham niet meer worden belast. In ruil daarvoor zou de IGR tussen 10 en 40% zijn, naargelang het inkomen.

De Nationale groepering van onafhankelijken (RNI) stelt ook nog een uitstel tot januari 2015 van de belasting op sportclubs en wil dat de belasting op kleine bedrijven wordt vastgelegd op 15%.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team