Zoeken

Marokko zet aanzienlijke middelen in om grenzen te controleren

16 november 2022 - 13:00 - Marokko

©

Om zijn 3300 km landgrenzen, zijn 3500 km zeegrenzen en zijn luchtruim te controleren en te bewaken, zet Marokko aanzienlijke materiële en personele middelen in.

De controle en bewaking van de grenzen zijn voor Marokko van vitaal belang. "De belangrijkste punten van zorg van de Royal Armed Forces zijn de grensbewaking en de ontwikkeling van de operationele capaciteit om dreigingen het hoofd te bieden. De opdracht van het Marokkaanse leger en de Koninklijke Gendarmerie bestaat erin om aanzienlijke materiële en menselijke middelen in te zetten om de 3300 km landgrenzen en de 3500 km zeegrenzen, evenals het luchtruim, te controleren en te bewaken", aldus Abdellatif Loudiyi, onderminister van Defensie. Dit verklaarde hij tijdens de behandeling van de begroting van zijn departement door de commissie Buitenlandse Zaken in het parlement.

Lees ook: Al Hoceima krijgt militaire basis

Loudiyi legde uit dat de landmacht steunt op vaste en ondersteunende operationele eenheden, een elektronisch bewakingssysteem met vaste en mobiele radars, alsook elektronische audiovisuele middelen en minidrones. Door een reeks vaste luchtbewakingsradars in te zetten om luchtaanvallen tegen te gaan, levert de Royal Air Force een doeltreffende bijdrage aan deze operaties. De Koninklijke Marine "houdt voortdurend toezicht op de illegale activiteiten in de territoriale wateren. Daarbij wordt gebruik gemaakt van maritieme bewakingsradars en kunnen reactie-eenheden langs de gehele Marokkaanse kust worden ingezet".

Lees ook: Marokko wil controle luchtruim Sahara van Spanje overnemen

De Koninklijke Gendarmerie van haar kant draagt bij tot de grensbewaking en verleent op verschillende niveaus ondersteuning te land, ter zee en in de lucht. De minister deelde ook mee dat voor deze belangrijke taken 50.000 soldaten zijn gemobiliseerd en dat aanzienlijke financiële middelen zijn uitgetrokken om hun beweeglijkheid te vergemakkelijken. Zij beheren en onderhouden ook het elektronische grensbewakingssysteem.

Bladna.nl