Zoeken

Marokkanen in China in moeilijkheden

1 september 2021 - 17:07 - Marokkanen in het buitenland

©

Omdat zij hun vervallen paspoorten en identiteitskaarten niet kunnen vernieuwen op de Marokkaanse ambassade in Peking, riskeren vele in China verblijvende Marokkanen gevangenisstraffen en uitwijzingen. De reden voor deze situatie is de afwezigheid van de ambassadeur van het koninkrijk wegens ziekte.

De Marokkaanse ambassadeur in China, Aziz Mekouar, is al enkele maanden afwezig op Chinees grondgebied. Hij werd naar verluidt begin februari positief getest op Covid-19. Zijn afwezigheid heeft de Marokkanen die in China wonen in moeilijkheden gebracht. Zij kunnen hun verlopen paspoorten en identiteitskaarten niet vernieuwen. Een zestigtal Marokkanen hebben daarom een petitie ondertekend om hun moeilijkheden bekend te maken. De ondertekenaars betalen boetes voor het overschrijden van hun verblijf en dit verblijf kan ook niet worden verlengd zonder een geldig paspoort.

Lees ook: Marokkanen geven de voorkeur aan China boven de Verenigde Staten

Erger nog, hun bankrekeningen zijn bevroren en zij kunnen niet langer gebruik maken van apps voor het betalen van rekeningen, openbaar vervoer en dergelijke. Zij worden ook bedreigd met administratieve hechtenis gedurende veertien dagen, alvorens naar Marokko te worden uitgewezen. "De Marokkaanse ambassadeur is nu reeds zes maanden in Marokko en kan nog niet naar China terugkeren wegens ziekte," zegt een bron van het ministerie van Buitenlandse Zaken, Afrikaanse Samenwerking en in het buitenland verblijvende Marokkanen aan Hespress.

Lees ook: Marokaanse studenten krijgen geen uitreisvisum naar China

Volgens de getuigenissen van de ondertekenaars van het verzoekschrift, stelden ambtenaren van de Marokkaanse diplomatieke missie hen voor om naar Maleisië te gaan of naar Marokko terug te keren, om hun papieren daar te laten vernieuwen. Maar de betrokkenen achten deze alternatieven "onmogelijk en onpraktisch, aangezien het niet mogelijk is om met een verlopen paspoort naar een ander land te reizen". "Reizen naar Maleisië is niet mogelijk vanwege het gebrek aan vluchten en ook omwille van de risico’s gezien de verspreiding van het coronavirus. Hetzelfde geldt voor Marokko, om nog maar te zwijgen van de hoge reiskosten", aldus één van de initiatiefnemers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team