Zoeken

Marokkanen, geef jullie buitenlandse vermogen aan: de regels veranderen in 2024!

27 december 2023 - 19:30 - Marokko

©

De Marokkaanse regering introduceert in de begroting van 2024 een bevrijdende bijdrage gericht op de spontane regularisatie van in het buitenland gehouden activa en liquide middelen.

Hiermee krijgen zowel natuurlijke personen als rechtspersonen met een fiscaal adres of maatschappelijke zetel in Marokko die buitenlandse activa bezitten, een jaar de tijd om deze aan te geven en de bevrijdende bijdrage te betalen. De aangifteperiode loopt van 1 januari tot 31 december 2024. Deze maatregel is van toepassing op bepaalde overtredingen van de wisselregelgeving en die niet onderwerp zijn van lopende geschillen.

Lees ook: Ruim 3 miljard aan buitenlands vermogen aangegeven bij Marokkaanse belastingdienst

Betrokkenen zijn verplicht hun buitenlandse activa en liquide middelen aan te geven, een deel van hun vreemde valuta naar Marokko te repatriëren en ten minste 25% van deze liquide middelen te verkopen op de Marokkaanse wisselmarkt in ruil voor dirhams. Bij deze aangifte moeten documenten worden overlegd die de aankoopwaarde van de activa en de laatste bankafschriften met het bedrag van de liquide middelen aantonen. De bijdrage is vastgesteld op 10% van de aankoopwaarde van onroerend goed en financiële activa in het buitenland en 5% van de gerepatrieerde liquide middelen in vreemde valuta voor personen die niet eerder hebben geprofiteerd van de bevrijdende bijdrage.

Lees ook: Marokko neemt maatregelen tegen verborgen buitenlandse vermogens

Voor degenen die al van de bevrijdende bijdrage hebben geprofiteerd, zijn de tarieven hoger: 15% voor onroerend goed en financiële activa en 3% tot 7,5% voor gerepatrieerde liquide middelen, afhankelijk van de manier waarop ze worden opgeslagen of omgezet. Personen die gebruikmaken van deze regeling genieten van anonimiteit en zijn vrijgesteld van sancties gerelateerd aan wissel- en fiscale overtredingen, inclusief de bijbehorende boetes en belastingen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team