Zoeken

Marokkaanse zwembaden verbieden burkini

28 augustus 2014 - 14:57 - Gemeenschap

©

Een aantal Marokkaanse hotels hebben besloten om de burkini te verbieden in hun zwembaden. De directie van hotel Ibis in El Jadida had enkele weken geleden al voor ophef gezorgd door de toegang tot het zwembad te verbieden aan een klant met een burkini.

Vooral in toeristische gebieden wordt de beslissing van hotel Ibis toegejuicht. De burkini, die het hele lichaam bedekt en dus de mogelijkheid geeft aan Moslima’s om te zwemmen, wordt door de hotels als "onhygiënisch" beschouwd.

In Marrakech hebben sommige hotels borden geplaatst die vrouwen verbieden met een burkini te zwemmen. Ook in de zeer selecte Mazagan Beach Resort in El Jadida wordt de toegang tot het zwembad geweigerd aan vrouwen met een burkini. Het is wel toegestaan om met een klassieke badpak of bikini te zwemmen.

Officieel heeft de religie niets met de beslissing te maken en gaat het enkel om hygiëne. Dat vertelde een woordvoerder van Mazagan Beach Resort aan Al Arabiya. Andere bronnen melden echter dat Marokkaanse hotels bang zijn dat vrouwen in burkini Europese toeristen afschrikt.

Moslima’s op een strand in Marokko

PJD en burkini

Het verbod op burkini’s opgelegd door hotel Ibis in El Jadida een paar weken geleden, had voor veel ontevreden reacties gezorgd in Marokko. De bekende onruststoker van de islamitische PJD-partij aan de macht, Abdelaziz Aftati, had vrijwel onmiddellijk een verontwaardigde brief geschreven aan minister Lahcen Haddad van Toerisme.

Voor Aftati is de beslissing een "onaanvaardbare inmenging in de vrijheid van de mensen en hun geloof". De beslissing komt volgens hem van een "radicaal seculiere samenleving" die "de burgers nog steeds behandelt op grond van raciale en religieuze motieven". De beslissing van hotel Ibis is een "neokolonialistische onbeschoftheid".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team