Zoeken

Marokkaanse tiener doodgestoken in poging ruzie te sussen in Frankrijk

13 april 2024 - 22:00 - Wereld

©

Een 15-jarige Marokkaanse jongen is deze week doodgestoken in de wijk La Monnaie in het Franse Romans-sur-Isère. Na onderzoek is de dood gekwalificeerd als moord met voorbedachte raad en zijn vier verdachten gearresteerd en in hechtenis genomen.

Zakaria werd in de nacht van dinsdag 9 op woensdag 10 april neergestoken. Een 59-jarige vader en zijn twee zoons, die worden beschouwd als de hoofdverdachten, en de schoonzoon van de vader, werden opgepakt. De 26-jarige zoon van de vader is formeel beschuldigd van moord met voorbedachte raad. Hij beweert "willekeurig" te hebben gestoken, terwijl zijn vader, die "de drijfveer achter de strafexpeditie" was, wordt beschuldigd van medeplichtigheid aan moord. Volgens zijn advocaat ging de man, "een voormalig onderhoudstechnicus die nog nooit veroordeeld was", naar La Monnaie "om een einde te maken aan de pesterijen op school waarvan een van zijn jongere zoons het slachtoffer was, zonder enige vijandige bedoelingen".

Lees ook: Tiener opgepakt voor moord op Marokkaanse studente in Frankrijk

De 16-jarige zoon, die "had ingestemd om te slaan op verzoek van zijn vader", zou een "gewelddadig en gefilmd conflict" hebben gehad met een jongen van zijn leeftijd. Op dinsdagavond ging hij met familieleden naar La Monnaie om wraak te nemen. De andere verdachte is de 27-jarige schoonzoon van de vader. Hij "bestuurde de auto die de drie mannen naar La Monnaie bracht en hielp hen te vluchten". Hij is formeel beschuldigd van medeplichtigheid aan moord en heeft zijn betrokkenheid bij de strafexpeditie erkend. Allen werden in hechtenis genomen.

Zakaria probeerde de vechtende jongens te scheiden toen hij werd doodgestoken. "De jongens vochten, mijn zoon wilde ze scheiden, dat is alles. (...) En plotseling stak de ander hem neer. Het is verschrikkelijk, het is te veel voor mij", vertelde de vader van het slachtoffer, Driss, aan RTL. Hij beschreef zijn zoon als "een aardige jongen" die in de leer was in de bouw. In een verklaring aan Le Figaro verzekerde de 49-jarige schilder, vader van vier andere kinderen, ook dat zijn zoon "onschuldig" was en "niet betrokken was bij drugshandel". De tragedie was ook "geen afrekening". Volgens zijn uitleg was zijn zoon "al lang niet meer elke dag in La Monnaie", omdat hij werkte in een bouwbedrijf "aan de Zwitserse grens". Het lichaam van de overleden tiener toonde "geen sporen van verdediging of gevecht", maar "een enkele steekwond die compatibel is met een steekwapen" dat "ongeveer 20 centimeter diep in het lichaam van het slachtoffer drong", aldus de officier van justitie.

Lees ook: Marokkaanse tiener doodgereden tijdens WK-feest in Frankrijk

Vrijdagochtend had de inzameling die op verzoek van Zakaria’s familie was opgezet om de begrafeniskosten te financieren, al meer dan 3200 euro opgebracht. Volgens zijn vader vindt de begrafenis plaats in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team