Zoeken

Marokkaanse thee blijft dé nationale drank

7 juli 2021 - 19:00 - Cultuur

©

Een van de zaken waar Marokko in het buitenland om bekend staat is de Marokkaanse thee. In het Café Hafa in Tanger wordt de warme drank al een eeuw lang dagelijks geserveerd.

Café Hafa in Tanger bestaat al sinds 1921 en is daarmee een van de oudste cafés in de noordelijke havenstad. De verschillende terrassen van het café bieden een adembenemend uitzicht op de oceaan, zo meldt de website La Roche sur Yon. Maar naast de kenmerkende architectuur en het prachtige panorama staat Café Hafa vooral bekend om de Marokkaanse thee die er wordt geschonken. Zo is de 35-jarige toerist Nora El Yacoubi van mening dat je niet zomaar langs het café kunt lopen zonder er plaats te nemen en een glas muntthee te bestellen.

Lees ook: Marokkaan bezoekt 36 landen om muntthee te drinken (video)

De manier waarop de thee in Café Hafa wordt geschonken is in een longdrinkglas met takjes munt erin voorzien van een bescheiden schuimkraag. "Ik kom hier elke ochtend om te ontbijten en mijn thee te drinken. Ik drink het alleen uit een glas en eigenlijk nooit uit een theepotje", vertelt Mustapha Benkarrou, acteur en liefhebber van Marokkaanse thee. Volgens de 39-jarige werkloze Redouane Brahimi is het drinken van thee een stukje van de Marokkaanse identiteit. "Een Marokkaan die geen thee drinkt, is geen Marokkaan", verklaart hij lachend.

De muntthee zoals die ook vandaag de dag in Marokko wordt gedronken, stamt uit de 19e eeuw, toen de Engelsen begonnen met de export van Chinese thee naar het koninkrijk. Vanuit de havensteden heeft de warme drank de rest van het koninkrijk veroverd waardoor het binnen een korte tijd uitgroeide tot de nationale drank van Marokko. Zowel thuis, op de werkplek als tijdens feesten is de thee niet meer weg te denken. Er bestaan vele varianten: met of zonder suiker, met munt, donker of juist licht. Ondanks de concurrentie van de sterke Café Noir blijft muntthee de meest populaire drank in Marokko.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team