Zoeken

België wijst Marokkaanse studente uit naar Roemenië

30 december 2021 - 16:20 - Wereld

©

Een Marokkaanse studente is door de Belgische immigratiediensten naar Roemenië uitgewezen ondanks het feit dat zij over een Schengenvisum en een Roemeense verblijfsvergunning beschikte.

Ouiam Ziti, een vierdejaars studente tandheelkunde uit het Roemeense Lasi, is op 13 december op de luchthaven van Charleroi in België aangekomen om daar enkele dagen door te brengen. Ze werd gearresteerd en vervolgens opgesloten in een kamer waar al haar bezittingen in beslag werden genomen, waaronder haar telefoon, meldt Belga. "Ik werd dezelfde dag naar het Caricole centrum gebracht. Ik werd van maandag 13 december tot vrijdag 24 december vastgehouden in het centrum van Caricole alvorens naar Roemenië te worden gedeporteerd," vertelde Ouiam Ziti telefonisch aan Bruno Duboisdenghien, voormalig leider van de socialistische fractie in de gemeenteraad van Jodoigne.

Lees ook: Marokkaans gezin bedreigd met uitwijzing in Frankrijk

"Ik had gepland om de kerstvakantie in Marokko door te brengen. Maar vanwege het coronavirus heeft mijn land besloten de grenzen te sluiten. Dus besloot ik om een paar dagen in België te blijven, in Brussel, bij mijn oom. Hij zou me naar Lille rijden, waar mijn tweelingbroer woont. We zouden Kerstmis en Nieuwjaar samen doorbrengen," vertelde Ouiam Ziti aan RTBF. Zij verklaarde dat zij naar de douane in Charleroi was gegaan, waar zij haar Marokkaanse paspoort, haar Roemeense verblijfsvergunning en haar door de Franse autoriteiten afgegeven toeristisch Schengenvisum had getoond.

Lees ook: Spanje zet Marokkaan uit die 21 keer werd veroordeeld

"Ik had slechts 10 euro in contanten, maar ik liet de agent mijn Franse bankkaart zien en bood hem aan mij te vergezellen naar een geldautomaat om te bewijzen dat ik in mijn eigen onderhoud kon voorzien," vervolgde zij, eraan toevoegend dat haar oom een borgsteller is. Deze verklaringen mochten niet baten. Nadat de douane de zaak aan de immigratiedienst had gemeld, werd de Marokkaanse studente uit België uitgewezen en werd haar toeristenvisum ingetrokken.

Lees ook: Frankrijk: Marokkaan ontsnapt aan uitwijzing dankzij zijn talent

Volgens de woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken, Dominique Ernould, "voldeed de studente niet aan de vereisten om België binnen te komen. Ze heeft een toeristenvisum, afgegeven door Frankrijk. Het doel van haar verblijf moet in Frankrijk zijn. Zij verklaarde echter dat zij 22 dagen in België wilde blijven. En daarvoor, had ze geen wettelijke borgstelling. Bovendien vereist de wet dat het bedrag van 45 euro per dag per persoon hiervoor gerechtvaardigd moet zijn, hetgeen volgens het door de douanepolitie ingediende verslag hier niet het geval was", legde zij uit.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team