Zoeken

Marokkaanse student Jaffar vertelt over zijn vlucht uit Oekraïne

7 maart 2022 - 15:00 - Wereld

©

Jaffar, een student van Marokkaanse afkomst die farmacie studeerde in Kharkiv in Oekraïne, moest hals over kop vluchten om terug te keren naar de Franse gemeente Le Pouget waar hij woont. Hij heeft alles moeten achterlaten en kreeg hulp van zijn neef Rayane en zijn vriend Mehdi.

"Ik studeerde farmacie, in het Russisch. Mijn studie zou in juni beëindigd worden met het behalen van mijn tweede ’Krock’-diploma (apothekersdiploma, ndlr)". Hij werd donderdag om 4 uur ’s ochtends wakker door het geluid van bommen en schoten onder zijn raam. "Donderdag en vrijdag heb ik mijn toevlucht gezocht in de metro. Eerlijk gezegd, ik was in paniek, het was een hel, ik zag mijn toekomst verdwijnen. Ik had in ieder geval niets meer, nergens om naartoe te gaan," vertelt Jaffar in een interview met Midi Libre.

Lees ook: Marokkanen in Oekraïne blijven liever illegaal in Europa

De jongeman, die nu veilig en wel thuis is, zegt dat hij in "paniek, stress en shock" was, toen hij op de trein stapte om de stad te verlaten. "Ik heb 18 uur niet gegeten of gedronken. De trein stopte om de twee uur om aan de radar te ontsnappen. Eerlijk gezegd zag ik mijn leven voorbij flitsen," zegt hij. Eenmaal bij de grenspost in Uzhgorod, had hij haast om Oekraïne te verlaten. Na een korte omweg via Maliberezni kon hij Ubla in Slowakije bereiken alvorens op maandag de bus te kunnen nemen naar Praag, waar Rayane en Medhi op hem wachtten.

"Wij hebben twee dagen doorgebracht in huizen van de plaatselijke bevolking, de tijd om op krachten te komen en de administratieve formaliteiten te vervullen. We zijn donderdag 3 maart in Le Pouget aangekomen", zegt Jaffar, die een gedachte heeft voor de vele Oekraïners en buitenlanders die "er niet slaagden om te vertrekken" en van wie hij "geen nieuws meer heeft". "Het is heel moeilijk. Ik hoop dat de oorlog snel afgelopen zal zijn," zegt hij.

Lees ook: De ongelooflijke reis van twee Marokkanen om Oekraïne te verlaten (video)

Jaffar is ook bezorgd over de validatie van zijn apothekersdiploma. "Ik leerde mondeling en schriftelijk Russisch om deze cursus te volgen, ik heb grote offers gebracht tijdens deze bijna zes jaar lange studie. Voor niets? En het ergste voor mij is dat ik nog maar twee maanden nodig had om mijn diploma te halen", zegt hij. Oekraïense diploma’s worden niet erkend in Europa of in Marokko, zijn land van herkomst.

Bladna.nl