Zoeken

Marokkaanse strijders getraind in Libië

7 december 2012 - 16:20 - Wereld

©

Libië is sinds eind 2011, de thuisbasis voor strijders uit Marokko. Zij worden opgeleid in kampen in het westen van Libië, vanwaar ze naar Mali worden gestuurd door Al-Qaeda in de Islamitische Maghreb.

De Libische generaal Mohamed Saber, beoogt dat verschillende gewapende groepen in Libië aanwezig zijn. Dit komt door de afwezigheid van de Staat en haar instellingen, zoals het leger en de inlichtingendiensten.

De informatie wordt ook bevestigd door de Marokkaanse deskundige Abderahmane Mekaoui. Volgens hem werden Marokkanen naar Libië gestuurd om tegen Kadhafi te strijden en vervolgens naar Syrië en Mali gezonden.

In een verklaring dinsdag, meldt het Marokkaanse ministerie van Binnenlandse Zaken dat Marokkaanse jihad-strijders eind 2011 waren getraind in Libië. Zij zijn later, op kosten van AQIM en andere terroristische organisaties, naar Noord Mali gestuurd.

Marokkaanse strijders, die 3000 euro per maand worden betaald, kiezen in hun meerderheid terroristische organisaties aan te sluiten om financiële redenen. Dat zegt het Franse Centrum voor Intelligentieonderzoek.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team