Zoeken

Marokkaanse stadions gaan op schone energie over

23 juni 2022 - 15:40 - Sport

©

De nationale maatschappij voor het beheer van voetbalstadions in Marokko is op zoek naar partners die kunnen investeren in de energieautonomie van de grote stadions in het koninkrijk.

Marokko wil de voetbalstadions in Marrakech, Agadir, Tanger en Fez volledig energieonafhankelijk maken. Volgens de nationale maatschappij voor de exploitatie en het beheer van voetbalstadions zullen deze binnenkort gedeeltelijk door zonne-energie worden gevoed.

Lees ook: Marokko koploper duurzame energie in Afrika

Daarom is Sonarges op zoek naar energiecentrales die tussen 60 en 90% van het piekverbruik of tussen 25 en 32% van het jaarlijkse verbruik van de vier stadions kunnen dekken. Het contract heeft een looptijd van 10 jaar en kan met nog eens 5 jaar worden verlengd indien de betrokken partijen dat verlangen.

Marokko zet zich al enkele jaren in voor duurzame ontwikkeling en schone energie. Het koninkrijk streeft geleidelijk naar een aandeel van 80% hernieuwbare energie tegen 2050. Het ministerie van Energietransitie en Duurzame Ontwikkeling is van mening dat deze doelstelling niet onmogelijk is vanwege de huidige technologische ontwikkelingen en de dalende kosten van hernieuwbare energie.

Lees ook: Duurzame ontwikkeling: geen enkele Marokkaanse stad in top 100

"De snelle en aanhoudende daling van de kosten van hernieuwbare energie en de opslag daarvan bevestigt de richting die Marokko heeft gekozen. Het maakt de goedkeuring mogelijk van zeer ambitieuze ontkolingsstrategie√ęn en de start van de productie van groene elektriciteit en waterstof", vermeldt hetzelfde rapport.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team