Zoeken

Moslimexecutieve van België reageert op spionageverklaringen minister

6 december 2020 - 09:00 - Wereld

©

De Moslimexecutieve van België heeft op de recente verklaringen van de Belgische minister van Justitie, Vincent Van Quickenborne, gereageerd.

Eerder deze week bracht Van Quickenborne een negatief advies uit over het erkenningsdossier van de Moslimexecutieve voor het beheer van de Grote Moskee in Brussel. Deze weigering rechtvaardigt de minister door de banden van de verantwoordelijken van de organisatie met Marokko.

Van Quickenborne sprak zelfs over spionage ten voordeel van Marokko. Salah Echallaoui, ondervoorzitter van de Moslimexecutieve, zou sterke banden hebben met Marokko en zou informatie doorspelen aan het koninkrijk, wat belet dat er zich in België "een autonome islam ontwikkelt".

De Moslimexecutieve heeft zaterdag in een verklaring op de "ongegronde verklaringen van de minister van Justitie" gereageerd.

Hieronder de volledige verklaring:

"Namens het Executief van de Moslims van België, de Vereniging voor het beheer van de Grote Moskee van Brussel en de Coördinatieraad van de Islamitische Instellingen van België:

We kunnen alleen maar onze oprechte spijt betuigen over de opschorting van het proces van erkenning van de Grote Moskee van Brussel, ondanks een constructieve inspanning van lange adem in overleg met de overheid en de bevoegde diensten van ons land.

De verklaringen van de minister van Justitie die op 4 december 2020 in de pers verschenen, gaan voorbij aan alle verwezenlijkingen op het vlak van de institutionalisering van de islam in België sinds 1998. Deze worden volledig genegeerd, ook al werd aan de minister van Justitie gevraagd om een vergadering te houden om hem het evaluatierapport te presenteren. Op deze vraag is de minister tot op heden niet ingegaan.

Wij weerleggen alle beschuldigingen van pseudo-inmenging door het buitenland en spionage, die volkomen ongegrond zijn.

Onze instellingen zijn organisaties volgens Belgisch openbaar en burgerlijk recht, waarvan de leden volwaardige Belgische staatsburgers zijn. Het is lasterlijk, beledigend en bezwarend om te verklaren dat onze leden spionnen zijn met belangen in het buitenland. Deze beschuldigingen zijn ongegrond, omstreden en twijfelachtig.

De uitspraken van de minister schenden openlijk de vrijheid van godsdienst, het principe van neutraliteit en het principe van scheiding tussen Kerk en Staat.

Wij beschouwen deze toespraak als een duidelijke inmenging in de zaken van de islamitische eredienst.

Het is niet aan politici om kwalificaties toe te wijzen aan een eredienst als de "progressieve islam" of om religieuze gemeenschappen aan te spreken op de keuze van hun vertegenwoordigers.

De moslimgemeenschap in België zal zich niet laten intimideren en stigmatiseren via haar instellingen en leden.

Onze instellingen blijven open voor een dialoog met de overheid, zoals ze dat altijd zijn geweest."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team