Zoeken

Marokkaanse sokkenindustrie gaat failliet door Turkse machines

24 december 2021 - 15:00 - Marokko

©

De illegale invoer van sokkenmachines door Turkse ondernemers overspoelt en ruïneert de Marokkaanse sokkenindustrie. Legale Marokkaanse sokkenfabrieken staan op de rand van het faillissement.

De route is bekend. Turkse ondernemers vervoeren illegaal machines voor de fabricage van polyester kousen over de Bosporus, de Zee van Marmara, de Middellandse Zee en tenslotte de Atlantische Oceaan naar Marokko, meldt Assabah. Deze goedkopere machines kosten tussen de 60.000 en 70.000 dirham. Dat is genoeg om de concurrentie te vernietigen. Legaal ingevoerde machines uit Italië, de marktleider op dit gebied, kosten 250.000 dirham.

Lees ook: Turkse kledingwinkels zoeken Marokkaanse textielleveranciers

Deze Turkse toestellen maken de fabricage mogelijk van tonnen sokken, die worden aangeboden door straatverkopers, in souks, op stalletjes en op de parallelle markt. Deze sokken worden verkocht tegen extreem lage prijzen. Zij zijn populair bij consumenten die weinig belang hechten aan de herkomst van het product en de gebruikte materialen.

Lees ook: Turkse textielexporteurs klagen over intimidatie door Marokkaanse douane

De sterke concurrentie van illegale ateliers die met deze clandestien ingevoerde Turkse machines werken baart Fouad Slaoui, secretaris-generaal van de Marokkaanse Vereniging van Sokkenfabrikanten, zorgen. Hij is van mening dat de 50 sokkenfabrieken die legaal in Marokko werken, met onmiddellijk faillissement worden bedreigd.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team